Richard Wagner staat centraal in twee concerten in de Sint Lambertuskerk. Het eerste daarvan vindt plaats op dinsdag 28 mei. Organist Eric Koevoets en sopraan Jenny Haisma brengen de Wesendoncklieder van Wagner ten gehore. Koevoets speelt daarnaast in een eigen transcriptie voor orgel het wonderschone ‘Vorspiel zu Parsifal’. Dit is ook één van de werken, die op de nieuwe cd ‘Voix céleste’ van Eric Koevoets te beluisteren is en die na afloop van het concert wordt gepresenteerd.

Wagner (1813-1883) is onlosmakelijk verbonden met Kralingen. Op een steenworp afstand van de Sint Lambertuskerk vind je de Wagnerhof, een voorname buurt met tien villa’s in Art Decostijl met op de gevels de namen van Wagner en diens opera’s. Het Maarschalkerweerdorgel in de Sint Lambertuskerk stamt uit ongeveer dezelfde periode (1900). Het is verrassend hoe de sensibele klank van het orgel geheel aansluit bij de aangrijpende klanken van de Wagneropera’s. Vandaar dat in twee concerten, op dinsdag 28 mei en dinsdag 25 juni, 200 jaar na zijn geboortedag, Richard Wagner het thema is.

Schoonvader
Tijdens het concert van dinsdag 28 mei wordt de muziek van Wagner omringd door de mysterieuze waternymfen, Naïaden, van Louis Vierne (Franse componist; 1870-1937) en het ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ van de schoonvader van Wagner, Franz Liszt. Aansluitend aan het concert wordt de eerste cd overhandigd. Daarna is er nog gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten. De cd is dan te verkrijgen voor 15 euro.

De deuren van de Sint Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam- Kralingen, gaan dinsdag 28 mei om 19.30 uur open. Het concert vangt aan om 20.00 uur. De toegang is vrij, maar na afloop vragen wij u om een gift ter ondersteuning van de organiserende stichting ‘Venster op muziek in de Lambertus’. Voor meer informatie kunt u terecht bij Cintha de Vreede, 0627- 536859 en www.lambertuskerk-rotterdam.nl

lambertus

(ingezonden mededeling ‘Venster op muziek in de Lambertus’)

Foto: Wikipedia