Met de vele scheidingen en de mensen die vrij snel daarna al weer aan een nieuwe relatie beginnen, is het heel complex. Want je bent de bagage van je vorige relatie nog niet kwijt of je stort je weer in een nieuw avontuur. Allemaal leuk als het voor één nacht plezier is, maar als het voor langere tijd is kan ik je nu al vertellen dat die relatie gedoemd is te mislukken. Omdat je nog niet helemaal over de vorige relatie heen bent. Als je uit elkaar gaat, moet je een time-out voor jezelf inlassen om even op adem te komen.

In die tijd is het de bedoeling dat je gaat nadenken over je stukgelopen relatie. Waar ging het fout? Zodat je in een eventuele volgende relatie niet dezelfde fouten maakt. Of je zet voor jezelf op een rijtje wat je ‘niet meer wilt’, dat is geen overbodige luxe. Je moet de tijd nemen om na te denken over je stukgelopen relatie.

Zie het als een wond. Je gaat toch niet met een open wond zwemmen? Het proces van genezing van je wond neemt ook tijd in beslag. Ten eerste laat je die niet nat worden, je doet er Betadine op, laat de wond opdrogen en er ontstaat een korst. Maar dan trek je die korst er niet vanaf. Je wacht totdat dat die er vanzelf afvalt. Dan pas is de wond helemaal genezen. Dat alles neemt tijd. En die tijd moet je nemen. Anders zit je weer met een wond die opengaat en gaat bloeden en stinken. Dat is niet waar je op zit te wachten.

Het echte leven is precies zo. Je kan geen enkele fase overslaan totdat je wond genezen is. Als je een fase overslaat, vertraag je het genezingsproces.

Dat is waarom ik ervoor pleit dat je na een scheiding alles op een rijtje zet. Mannen en vrouwen moeten de signalen leren herkennen van een man of vrouw die tijd nodig heeft. Meestal beginnen ze continu over hun ex-partner. Dat kan. Dat moet geen probleem zijn. Maar als de ander herhaaldelijk over die ander begint waarbij jij denkt, wat moet ik ermee?? Dan kun je twee dingen doen: of je rent heel hard weg of je stapt op de trein maar je moet dan niet klagen dat hij/zij steeds over zijn/haar vorige relatie begint. Ik zeg altijd dat een relatie tweerichtingsverkeer is. Het is communicatie tussen twee mensen, over en weer. Maar dan moet je wel mee communiceren. En aangeven wat jij belangrijk vind. Als je dat niet doet, dan ga je altijd mee met de ander zijn ding en heb jij geen stem en word je leven bepaald door wat de ander wil.

Lita Gunther

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]