We weten allemaal dat bewust omgaan met water belangrijk is. Zeker in een land als Nederland, dat voor een groot deel onder zeeniveau ligt. Alleen lijkt het soms alsof je de enige bent die een bijdrage probeert te leveren. Of wíl je wel helpen, maar weet je niet hoe. Steeds meer mensen proberen waterbewuster te leven met grote of kleine aanpassingen. En die mensen, die noemen we nou waterbazen!

Wil jij ook graag bijdragen aan schoon en voldoende water? Dat is gelukkig makkelijker dan je denkt. Al met een paar kleine aanpassingen in en om het huis, kan je veel bereiken. Bijvoorbeeld geen frituurvet, verf of medicijnen door de wc spoelen; regenwater opvangen met een regenton, een steen omwisselen voor een plant of tijdens het uitlaten van de hond plastic opruimen. Meer inspiratie nodig? Lees dan verder!

Maak een geveltuintje of haal tegels uit je tuin
Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kan regenwater op die plek weer de bodem inzakken. Op deze manier kan jij bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Ook daalt de temperatuur in de stad door meer groen. Met meer groen creëer je tegelijkertijd een fijn leefgebied voor kleine dieren, insecten, amfibieën en vogels.

Bovendien: mensen voelen zich prettiger en gezonder in een groene omgeving.

Hou je van eendjes? Voer ze dan geen brood
Eendjes voeren is leuk, maar brood is helaas schadelijk voor de waterkwaliteit. Voedingsstoffen uit brood lossen op, waardoor het water voedselrijker wordt. Dat kan blauwalg, kroos en zelfs vissterfte als gevolg hebben. Ook voor eenden is brood niet goed: het is te eenzijdig en zout. Eenden die brood eten, laten ander voedsel staan, waardoor ze veel voedingsstoffen missen.

Meer tips?

Kijk eens op www.hhsk.nl/waterbazen


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.