In de nacht van 18 op 19 november was het precies 600 jaar geleden dat de Sint-Elisabethsvloed plaatsvond. Grote delen van Nederland stonden onder water. Duizenden mensen verdronken en tientallen dorpen werden opgeslokt.
Door deze vloed liep ook de Krimpenerwaard risico bij stormvloeden. Het duurde dan ook niet lang voordat er gaten ontstonden in de dijken bij Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek. De graaf van Holland, die in die tijd aan het hoofd van één groot waterschap stond, werkte vervolgens aan samenwerkingen en dat resulteerde in 1430 tot de oprichting van het hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard. In het online belevingscentrum ‘De Kracht van het Water’ vertellen de waterschappen het verhaal over die vloed en welke impact het heeft op hun huidige werk.
Zonder onze dijken en duinen loopt meer dan de helft van Nederland regelmatig onder water. De zeespiegel stijgt en we krijgen steeds vaker te maken met extreem weer, zoals deze zomer in Limburg. De maatregelen die nodig zijn om het deltagebied in de toekomst veilig en leefbaar te houden, komen uitgebreid aan bod in het belevingscentrum.
Water kan vriend en vijand zijn. Hoe gaan we hier mee om? Hoe vormen we een toekomstbestendige relatie met het water? En welke rol spelen wij als hoogheemraadschap hierin? In het interactieve belevingscentrum kunt u als bezoeker zelf op zoek naar het antwoord op deze vragen.
Het belevingscentrum is mogelijk gemaakt door waterschap Hollandse Delta in samenwerking met waterschap Brabantse Delta, hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Rivierenland, het Hoogwaterbeschermingsprogramma, Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.
Scan de QR-code om naar het belevingscentrum te gaan.
Kijktip! De Kennis van Nu Special: De dreigende zee
Met opnamen bij gemaal Abraham Kroes in Moordrecht. Donderdag 18 november om 22.40 uur bij de NTR op NPO 2
In de nacht van 18 november 1421 brak een woeste storm de dijken en veroorzaakte een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis: de Sint-Elisabethsvloed. Een gigantische watersnoodramp, waarbij de Biesbosch ontstond. Mensen stierven en dorpen verdronken. Deze ramp voltrok zich exact 600 jaar geleden, maar de dreiging vanuit de zee is ook nu weer belangrijk. Hoe houden we ons binnenland veilig?
Deze special voert langs de Nederlandse kust waar bijvoorbeeld dijken in de duinen en het kunstmatig schiereiland de Zandmotor ons moeten behoeden voor de dreigende zee. Ook gemaal Abraham Kroes speelt een rol in de bescherming tegen de Noordzee. Hoe het gemaal dat doet, ziet u in deze uitzending. Gaat u ook kijken?
Deze vloedstandenpaal staat langs de Lekdijk bij Ammerstol. Op deze paal ziet u hoe hoog het water is gekomen tijdens verschillende stormvloeden.
U ziet de stijging van het water van 1421 (gele lijn) tot 1953 (blauwe lijn, de Watersnoodramp) met enkele meters. Tegelijkertijd ziet u de laag gelegen polder, die door de tijd fl ink is gezakt door bemaling en inklinking van de veenbodem. De polder ligt hier inmiddels ongeveer twee meter onder de zeespiegel.
Het proces van stijgende rivieren en dalende bodems blijft nog eeuwen doorgaan. De bovenkant van de vloedstandenpaal geeft de dijkhoogte aan na de dijkversterking Bergambacht-Ammerstol-Schoonhoven (20112015). Deze hoogte is nu nodig om veilig langs de Lekdijk te kunnen wonen.
www.schielandendekrimpenerwaard.nl
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar