Afvalwater is niet alleen maar vies; het zit boordevol energie, grondstoffen en data . Als waterschap vinden wij het belangrijk om (zeldzame) grondstoffen terug te winnen en manieren te vinden om energie uit afvalwater te halen. Afvalwater is niet alleen maar vies; het zit boordevol energie, grondstoffen en data . Als waterschap vinden wij het belangrijk om (zeldzame) grondstoffen terug te winnen en manieren te halen.

Een voorbeeld van energie uit afvalwater is het maken van biogas. Na het zuiveren van het water blijft er slib over. Slib is een prutje van uitgewerkte bacteriën en organisch (menselijk en dierlijk) vuil. Bij onze zuivering Kralingseveer maken we hier biogas van. Biogas wordt gebruikt om elektriciteit en warmte op te wekken. Ons waterschap is mede door dit soort maatregelen voor 65% energieneutraal. Dit wil zeggen dat we 65% van alle energie die we verbruiken zelf opwekken. Onze afvalwaterzuiveringen zijn zelfs voor 87% energieneutraal! Om de doelstelling van 100% energieneutraal in 2025 te behalen, worden op het terrein van diverse zuiveringen zonnepanelen gelegd. Twee van de negen zuiveringen worden hiermee Energiefabrieken! 87% energieneutraal! Om de doelstelling van 100% energieneutraal in 2025 te behalen, worden op het terrein van diverse zuiveringen zonnepanelen gelegd. Twee van de negen zuiveringen worden hiermee Energiefabrieken!

Coronadata uit het riool
Afvalwater is een goede bron van informatie. We kunnen allerlei stoffen, bacteriën en virussen opsporen. Als je besmet bent met het coronavirus, zitten er vaak virusdeeltjes in je ontlasting. Deze komen in het riool terecht. Door het rioolwater bij zuiveringen te testen op virusdeeltjes, krijgen we informatie over het coronavirus en kunnen we de verspreiding van het virus volgen. Deze informatie delen wij met het RIVM en de resultaten zijn te zien op het Corona Dashboard op www.coronadashboard.rijksoverheid.nl.

Hoe werk het zuiveren van rioolwater?
Per persoon spoelen we gemiddeld 121 liter water per dag door de wc, de gootsteen of het doucheputje: 11 volle emmers. Wij maken met behulp van negen zuiveringen het afvalwater van zo’n 600.000 inwoners schoon. Dit staat gelijk aan ongeveer 147 miljoen liter water per dag. Een belangrijk proces dat geld, tijd en energie kost. Het water dat wij schoonmaken gaat uiteindelijk weer terug de natuur in. Voor mens, dier en natuur is het belangrijk dat dit water goed schoon is.

Zuiveren met bacteriën
Na deze voorbereiding gaat het ‘echte’ zuiveren beginnen. Het water komt terecht in beluchtingstanks. In deze grote bakken zorgen bacteriën voor het zuiveren. Met behulp van zuurstof “eten” zij het opgeloste organische vuil (menselijk, dierlijk of plantaardig afval) op. Hier gebruiken we speciale technieken voor zoals bellenbeluchting. Door van onderuit de bak een gordijn van belletjes op te laten stijgen, komen de bacteriën aan voldoende zuurstof. Dit is een energiezuinige vorm van beluchting.
vuil (menselijk, dierlijk of plantaardig afval) op. Hier gebruiken we speciale technieken voor zoals bellenbeluchting. Door van onderuit de bak een gordijn van belletjes op te laten stijgen, komen de bacteriën aan voldoende zuurstof. Dit is een energiezuinige vorm van beluchting.

Na deze stappen gaat het water naar de nabezinktanks voor een laatste zuiveringsstap. In deze tanks worden de bacteriën (actief slib) gescheiden van het water en worden de laatste drijflagen verwijderd. Het actieve slib gebruiken we opnieuw en het water gaat terug in de rivieren, sloten en singels.

QR-code
Weten hoe het is om op een zuivering te werken? Scan de QR-code en lees het verhaal van onze collega Abdül Nasir Mus. Op pad met medewerker procesbeheer en onderhoud Abdül Nasir Mus. (schielandendekrimpenerwaard.nl)

Help het riool een handje
Hoewel op de verpakking van veel vochtige doekjes staat dat ze zonder problemen door het toilet kunnen, is de samenstelling zo dat ze tot grote verstoppingsproblemen in het riool en bij de zuivering kunnen leiden.

Daarom is het beter om deze doekjes in de afvalbak te gooien en niet door de wc te spoelen. Ook producten als verfresten, vet, olie, medicijnresten, tampons, maandverband en condooms zorgen voor problemen en verstoppingen.

U kunt zelf bijdragen aan een goed werkend riool en schoon water door het riool alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is: poep, plas en toiletpapier!

Kijk op www.nietinhetriool.nl voor meer informatie


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.