ROTTERDAM – In Nederland hebben we ruim twee miljoen mantelzorgers, ruim een kwart van hen doet dit elke dag. Dat betekent dat ruim vijf honderdduizend mantelzorgers een “extra werkdag” in de week hebben om voor iemand te zorgen. De vraag is: zorgen deze mantelzorgers dan nog wel voldoende voor zichzelf?

Zo’n één op de drie mantelzorgers biedt zorg aan zijn/haar partner of ouder, blijkt uit onderzoek van Krachtig Ouder. Dit is iets wat zij vaak uit liefde en met vanzelfsprekendheid doen. Veel van hen geven bijna elke dag wel mantelzorg. Zo ook een mevrouw in Rotterdam die al langere tijd voor haar man zorgt die lijdt aan de ziekte van Parkinson. Hij kan steeds minder zelfstandig in huis, en kan daarbij steeds moeilijker uit zijn woorden komen. Daarom verzorgt zij hem zeven dagen in de week en heeft zij daardoor steeds minder tijd voor zichzelf. Dus is ze opzoek gegaan naar hulp en maakt ze nu gebruik van vervangende mantelzorg.

Thuishulp Rotterdam is een van de organisaties die dit kan bieden. Al weet ruim 30% van de mantelzorgers niet dat dit bestaat, blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP, werk en mantelzorg, februari/maart) en ook zo’n 20% durft niet te vragen naar hulp bij de mantelzorg, blijkt uit onderzoek. Ze vinden het lastig om hun hulp uit handen te geven en voelen zich daarbij ook schuldig om even niet te zorgen. Hierdoor raken veel mantelzorgers overbelast. Veel mantelzorgers weten niet hoe ze de hulp kunnen krijgen. Zo ook de mevrouw uit Rotterdam, zij kreeg een foldertje van Thuishulp Rotterdam bij het Medisch Centrum en wilde toen toch proberen de hulp voor een dagje uit handen te geven. Hierdoor kon ze wat voor zichzelf doen. “Nu jullie ook voor mijn man zorgen, kom ik weer even aan mezelf toe.”

Samen een spelletje doen, gezellig samen wandelen, helpen met persoonlijke verzorging tot begeleiding naar medici, deze diensten kunnen tijdelijk worden overgenomen door een gepassioneerde dienstverlener van Thuishulp Rotterdam. Dit zorgt ervoor dat de mantelzorger weer een keer buiten de deur kan afspreken.

Zo’n exclusief momentje is een ware traktatie. Bent u mantelzorger en kunt wellicht wat hulp gebruiken, of kent u iemand die daar eventueel behoefte aan zou kunnen hebben? Dan kunt u contact opnemen met Thuishulp Rotterdam.

Dat kan door te bellen op 010-3020160 of kunt u mailen naar info@thuishulprotterdam.nl. De vriendelijke duizendpoten staan graag voor u klaar!

www.thuishulprotterdam.nl

 

 

 

 

(ingezonden mededeling Thuishulp Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.