De afgelopen weken hebben we flink wat regen zien vallen, op sommige plekken was er zelfs wateroverlast. Toch horen we steeds dat 2020 een van de droogste jaren ooit gemeten is. Hoe zit dat?

Wanneer het lang droog en warm is, verdampt het water in sloten en plassen. Als er meer water verdampt dan er regen valt, ontstaat over een langere tijd een neerslagtekort. Enkele stevige hoosbuien zijn dan niet genoeg om het tekort aan te vullen. De gevallen regen helpt wel om de droogte en het zouter worden van het water in ons gebied tegen te gaan. Ondanks de buien hoort dit jaar bij de 5% droogste jaren ooit gemeten.

Hoe we aan extra water komen
Wanneer het water in sloten en plassen te hard verdampt, laten we grote hoeveelheden zoetwater uit de Hollandsche IJssel, de Lek en de Nieuwe Maas ons gebied instromen. Dat zoete rivierwater is belangrijk voor de waterkwaliteit, planten, bomen en dieren, voor boeren en tuinders en voor de stevigheid van onze dijken.

Controle dijken
Onze eigen medewerkers lopen tijdens droogte extra inspectierondes langs veendijken en -kades in het gebied. Zo kunnen we mogelijke scheuren sneller opsporen en actie ondernemen als dat nodig is.

Help mee tegen hoosbui en hitte
Ook u kunt een handje helpen om de gevolgen van hoosbuien en hitte tegen te gaan. Met een geveltuintje of een regenton draagt u makkelijk bij aan vergroening en zorgt regen minder snel voor overlast. Meer groen zorgt bovendien voor verkoeling én is goed voor bijen en vogels Kijk voor tips op www.hhsk.nl/tuintips

Zwemmen in natuurwater
Zomers een frisse duik in open water, dat klinkt lekker toch? Veel mensen vinden het heerlijk om in buitenwater te zwemmen. Daarom houden wij tijdens het zwemseizoen (mei tot oktober) het water in zwemplassen goed in de gaten. Minimaal elke twee weken onderzoeken we de kwaliteit van het water.

Waar kan ik veilig zwemmen?
Bij warm weer kan de kwaliteit van zwemwater snel veranderen. Op zoek naar een veilige zwemplek in de buurt? Op de website zwemwater.nl staat actuele informatie over alle offi cieel aangewezen buitenzwemlocaties in Nederland. Of download de gratis zwemwater-app in de Appstore (iOS) of de Playstore (Android).

Nieuwe regels van het waterschap ter inzage
(Ontwerp-waterschapsverordening)

Van 29 juni tot en met 28 augustus 2020 ligt er een waterschapsverordening voor u ter inzage. Hierin staat wat wel en niet mag op dijken en kades, in singels, sloten, vaarten en plassen en met grondwater binnen ons beheersgebied. Deze regels gelden voor iedereen.

Het college van het hoogheemraadschap heeft op 2 juni 2020 het ontwerp van de waterschapsverordening vastgesteld. Het algemeen bestuur heeft vervolgens op 24 juni 2020 ingestemd met dit ontwerp.

Inspraak: dit kunt u doen
Tijdens de periode waarin het ontwerp van de waterschapsverordening ter inzage ligt, kunt u hierop reageren. Wilt u meer informatie over wat er nou precies in dit stuk staat en/of wat er verandert? Kijk dan op de website: officielebekendmakingen.nl

www.hhsk.nl

 


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.