Schoon water

Dagelijks werken wij aan een goede kwaliteit van water in sloten, plassen en vijvers. Dit doen we bijvoorbeeld door natuurvriendelijke oevers aan te leggen, regelmatig te baggeren en te maaien en door te zorgen voor een goede visstand. Het afvalwater van woningen en bedrijven maken we schoon. Dit schone water laten wij naar sloten en plassen stromen.

Natuurlijk willen we niet dat er vuil of giftige stoffen in het buitenwater komen. Daarom werken we samen met gemeenten, boeren en tuinders. We maken afspraken over bijvoorbeeld het lozen van afval- en sproeiwater. Ook zorgen we er samen voor, dat meststoffen of middelen waarmee bloemen en planten beschermd worden, niet in sloten terechtkomen.

Meten is weten
In onder andere Bleiswijk is veel glastuinbouw. Onze handhavers meten hier voortdurend de waterkwaliteit. Zo sporen zij onbekende en ongewenste stoffen op. Als het mis is, kunnen tuinders actie nemen om te zorgen dat er geen foute stoffen meer in het water komen. Samen werken we zo aan een blijvend goede kwaliteit van het water.

Uitagenda: Week Van Ons Water, 16 t/m 27 oktober 2019

Week van ons water

Hoe houd ik droge voeten als de zeespiegel stijgt?
Hoe voorkom ik wateroverlast?
Wat moet ik doen bij een overstroming?

Vind het antwoord tijdens de Week Van Ons Water. Van woensdag 16 tot en met zondag 27 oktober 2019 vinden in heel Nederland allerlei leuke en leerzame activiteiten plaats. Lees hier over de uitjes die wij organiseren. En meld je snel aan via communicatie@hhsk.nl, voor iedere activiteit hebben we plek voor 20 personen.

Hoe krijgen we rioolwater weer schoon?

edereen doucht, trekt de wc door en doet wel eens de afwas. Wat gebeurt er met al dat water? Via het riool komt het bij een soort fabriek waar afvalwater weer schoongemaakt wordt. Daarna gaat het gezuiverde water weer naar sloten, plassen en vijvers. Benieuwd hoe wij afvalwater zuiveren? En hoe wij energie opwekken uit dit vieze water? Kom dan langs voor een rondleiding op onze zuivering Kralingse Veer, Rivium Promenade 27, Capelle aan den IJssel. woensdag 16 oktober 14.00-15.30 uur – rondleiding awzi Kralingse Veer (aanmelden via communicatie@hhsk.nl)

Wat doen we met al dat water in de stad?

Water, water en nog eens water. Waar blijft het allemaal? Tijdens een wandeling door de binnenstad van Rotterdam vertellen we erover en laten we het zien. We starten bij het standbeeld op het Kruisplein, aan het begin van de Westersingel. Via de waterberging onder het Kruisplein lopen we naar het Benthemplein, een wereldberoemd waterplein. In de regentuin van het Zomerhofkwartier leggen we uit hoe de slimme regentonnen werken. Via de Luchtsingel gaan we de DakAkker op, het eerste grote oogstbare dak in Nederland. Regenwater wordt hier gebruikt om groenten, fruit en kruiden te verbouwen. Hier treffen we ook het Slimdak aan, een uniek slim waterbergend dak. vrijdag 18 oktober 14.00-16.00u uur – waterwandeling Rotterdam (aanmelden via communicatie@hhsk.nl)

Hoe maken en houden we dijken stevig?

Het stormseizoen is weer begonnen. Dijken beschermen ons tegen hoog water. Maar hoe maken en houden we ze stevig? Onze dijkexperts vertellen er graag over. Na een presentatie over het hoe en waarom van onze dijken gaan we naar buiten. We lopen over de dijk, langs de sluis en de veerpoort in Schoonhoven. woensdag 23 oktober 14.00-16.00 uur – dijkexcursie Schoonhoven (aanmelden via communicatie@hhsk.nl)


Droneboot checkt sloten

In de maand oktober doen wij een proef in sloten in Bergschenhoek. We bekijken de sloten met een droneboot met een camera erop. Deze nieuwe manier om sloten na te kijken, gaat sneller en is slimmer.

Hoe werkt de proef?
Het controleren van de sloten gaat als volgt. Een 360graden-camera op de boot maakt opnamen van de sloten. Ook kan de drone de diepte, breedte en lengte van de sloten meten. Zo kunnen we zien hoe het met het water en de oevers gaat. We kijken bijvoorbeeld naar de begroeiing en of er niets mis is met de waterkanten. Ook kunnen we met de beelden nagaan waar in de sloot leidingen liggen die misschien schadelijke stoffen lozen in het water. Met alle gegevens die we zo verzamelen, kunnen we het gebied nog beter in kaart brengen. Op basis van de metingen kunnen we zo nodig maatregelen nemen.

Als de proef goed gaat, bepalen we of de droneboot vaker gaan gebruiken voor onze controles.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.