Wethouder Arno Bonte onthult de eerste waterstof kolkenzuiger ter wereld © Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam test deze week de allereerste waterstof kolkenzuiger ter wereld. Aansluitend neemt de riooldienst de speciale vrachtwagen in gebruik om de putten (kolken) en riolering in de stad schoon te maken. Dat Rotterdam nu investeert in deze waterstof vrachtwagen past bij de ambitie van de gemeente: in 2030 moeten alle voertuigen ‘schoon’ zijn en niet meer op fossiele brandstoffen rijden. Dat geldt nu al voor bijna 400 elektrische voertuigen. De nieuwe kolkenzuiger is het eerste voertuig in het gemeentelijk wagenpark dat op waterstof werkt.

Een prachtige primeur vindt duurzaamheidswethouder Arno Bonte. “Kolkenzuigers verbruiken veel energie en dus ook veel brandstof. Die brandstof is nu helemaal schoon. De waterstofkolkenzuiger produceert geen CO2 en houdt de lucht in de stad gezond. Zo dragen we bij aan onze klimaatdoelen en aan het aantrekkelijker maken van de stad.”

Schoon
Rotterdam is wereldwijd de eerste gebruiker van een kolkenzuiger die werkt op waterstof. De motor is elektrisch. De elektromotor wordt daarbij van stroom voorzien door waterstof. Dankzij een grotere capaciteit dan die van accu’s kan de vrachtwagen zo langer werken en meer kilometers rijden dan een volledig elektrische vrachtwagen. De enige uitstoot die de wagen produceert is water, dus geen vieze uitlaatgassen meer.

Waterstof tanken
Deze eerste duurzame vrachtwagen is gebouwd door Hyzon. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de nieuwe ontwikkeling van zware waterstofvoertuigen. Voor het tanken van waterstof moet de kolkenzuiger naar Rhoon, waar het enige waterstoftankstation in de regio Rijnmond staat. Binnenkort krijgt Rotterdam er meer waterstofstations bij.

(Ingezonden mededeling Gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.