De coronapandemie gooide twee achtereenvolgende jaren roet in het eten, maar het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland is terug van weggeweest. 50.000 bezoekers genoten van een wervelende comeback editie van het festival dat zoals gebruikelijk in het Park bij de Euromast in Rotterdam plaatsvond. De organisatie is dan ook zeer te spreken over de terugkeer van het festival:

“Het was geweldig om na twee jaar eindelijk de vrijheid te vieren zoals de vrijheid gevierd hoort te worden, bij en met elkaar. De weergoden waren ons goed gestemd en het grote aantal bezoekers laat zien dat het publiek ons de afgelopen jaren heeft gemist. Al met al een geweldige comeback editie dus”, aldus organisator Jasper Scholte van JMR Event makers.

Publiek in vuur en vlam 
Ambassadeur van de Vrijheid Duncan Laurence zette een spetterende show neer op het Erasmuspodium, het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Daar genoot het publiek ook van optredens van onder meer ADF Samski, Jett Rebel en Het Gezelschap. DJ Paul Elstak verzorgde het slotakkoord van het festival.

Oekraïne   
De oorlog in Oekraïne werd door diverse artiesten aangehaald als treffend voorbeeld dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarbij werd het publiek meermaals aangemoedigd om ruimhartige donaties te doen aan Giro 555, de nationale inzamelingsactie voor het door oorlogsgeweld getroffen land. Organisator Jasper Scholte beaamt dat de actualiteit een belangrijk plekje op het festival opeiste: “We roepen al jaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is op dit festival. En dat zien we nu elke avond op het journaal. Het geeft nog maar eens aan hoe belangrijk het is om op 4 mei twee minuten stilte in acht te nemen en op 5 mei de vrijheid uitbundig te vieren, zoals wij vandaag hebben gedaan.”

Belangrijk onderdeel van de herinneringscultuur
Scholte is tevreden over het verloop van het evenement: “Het was een mooi feest, met een goede line-up en een bijzonder prettige sfeer. Het bevrijdingsfestival Zuid-Holland is, samen met de bevrijdingsfestivals die in de rest van Nederland worden georganiseerd, uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de herinneringscultuur omtrent de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Ik denk dat we er ook dit jaar in geslaagd zijn om de onderliggende thema’s van het festival ook een leuke en toegankelijke manier onder de aandacht te brengen. En daar zijn we best een beetje trots op.”

Foto’s: Bevrijdingsfestival Zuid-Holland


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.