Hij is altijd al gek op paarden geweest, maar dat hij het ooit zo ver zou schoppen in de paardensport had hij nooit durven dromen en lag ook zeker niet in de lijn der verwachting. Hij komt immers niet uit een paardenfamilie. Rien van der Schaft (1954) is echter altijd zijn droom na blijven jagen en dat resulteerde op 1 januari 2017 in het bondscoachschap voor de Nederlandse dressuurruiters. De spreekwoordelijk kers op de taart van zijn carrière in de paardensport. Samen met zijn equipe zal hij op het CHIO Rotterdam alles uit de kast halen om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. ‘Het CHIO Rotterdam is een van de observatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap en is dus een hele belangrijke krachtmeting in aanloop naar Gothenburg’, aldus Van der Schaft.

Rien van der Schaft droomde er van kinds af aan al van om te werken met paarden, maar omdat hij opgroeide in Rotterdam en er bovendien geen geld was voor paardrijles, was in aanraking komen met paarden en de paardensport niet zo makkelijk. Maar waar een wil is, is een weg en dus was Van der Schaft regelmatig op vrijwillige basis op Manege Hillegersberg te vinden. Op zijn elfde mocht hij voor het eerst op een paard zitten, maar voor wekelijkse paardrijlessen was helaas geen geld. Vanaf zijn zestiende veranderde dit. Van der Schaft ging er op uit om stalwerk te doen en mocht dan vaak als beloning rijden op de paarden.

Stal Sprengenhorst
Na de middelbare school volgende Van der Schaft de hippische opleiding in Deurne en verhuisde naar de Achterhoek. Op een manege in Zelhem leerde hij zijn vrouw Inge kennen, die ook gek is op paarden. Zij studeerde nog en daarom nam hij het rijden van haar paard over, het paard waarmee Van der Schaft het schopte tot het Nederlandse dressuurteam waar hij van 1979 tot 1983 deel van uit maakte. Van het een kwam het ander. Van der Schaft is samen met zijn vrouw Inge naar Wenum Wiessel (nabij Apeldoorn) verhuisd waar zij, samen met dochter Romy, een goed lopende trainings- en africhtingsstal runnen.

Bondscoach
‘Ik ben nog elke dag dankbaar en blij dat ik mijn droom waar heb kunnen maken en dat ik als bondscoach mag werken met de beste Nederlandse dressuurruiters.’ Van der Schaft vult zijn bondscoachschap op zijn eigen manier in: ‘Ik vind het belangrijk dat ruiters de weg kunnen volgen die ze willen volgen en dat ik sturing kan geven, daar waar het nodig is. Ik probeer met mijn kennis en ervaring de ruiters verder te helpen om op die manier de komende jaren als team mooie prestaties neer te kunnen zetten.’

Nederlandse dressuurteam
Onlangs maakte Rien van der Schaft zijn selectie bekend van de vier ruiters die deel uit gaan maken van het Nederlandse dressuurteam en die dus ook op het CHIO Rotterdam te zien zijn. Het team bestaat uit Olympisch medaillewinnaar Edward Gal met Glock´s Voice, Hans Peter Minderhoud met Glock´s Johnson TN N.O.P., Diederik van Silfhout met Four Seasons en Madeleine Witte-Vrees met Cennin. Vorig jaar won het Nederlandse dressuurteam de FEI Nations Cup wedstrijd in Rotterdam en Van der Schaft en zijn kersverse team gaan er alles aan doen om dat succes te evenaren. ‘We gaan ons best doen om op het CHIO Rotterdam zo goed mogelijk voor de dag te komen.’ Voor Rien van der Schaft is de wedstrijd in Rotterdam extra bijzonder. Niet alleen in Manege Hillegersberg was hij in de weer met paarden, ook werkte hij ooit in de Rotterdamsche Manège. ‘Mijn roots liggen in Rotterdam en wat is er nou mooier om dan nu als bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters hier op het CHIO Rotterdam te staan?’

Joëlle Stapelkamp

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)