• Ondernemers op de Oostzeedijk Beneden in Rotterdam Kralingen houden hun hart vast voor de herinrichting van de straat.

door: Wilke Martens

Minder verkeerschaos, meer parkeergelegenheid en veiliger fietsroutes. De herinrichting van de Oostzeedijk Beneden, tussen de Hoflaan en het viaduct, moet hier dit najaar voor gaan zorgen. Maar met de perikelen rondom de herinrichting van de Oudedijk nog vers in het geheugen, vrezen ondernemers in de straat het ergste.

“Ik houd mijn hart vast”, zegt Paula Lahaye, eigenaresse van dameskledingwinkel Kralingsche Vrouwen Outlet. “Ik heb begrepen dat de hele straat open komt te liggen, dus ik hoop dat mijn klanten nog wel hier kunnen komen. Op zich is het wel goed dat ze de straat opknappen, maar als het net zo’n toestand wordt als op de Oudedijk dan vrees ik het ergste. Daar zijn zelfs een paar winkels failliet gegaan omdat de winkels onbereikbaar waren en de werkzaamheden zo lang duurden.”

Oostzeedijk beneden

Meneer Bakkali, mede-eigenaar van Barbershop De Dijk, vreest dat zijn klanten een andere kapper kiezen als de Oostzeedijk Beneden lastig te bereiken is. “Veel mensen komen met de auto, maar als ze die hier niet meer kwijt kunnen verlies je toch klandizie”, zegt hij. Medewerkster Stephany van The Greek Kitchen vreest hetzelfde. “Als de hele straat open ligt, heb je geen ook geen mensen die toevallig langslopen en een hapje komen eten. En de afhalers komen toch vooral met de auto, als ze niet kunnen parkeren blijven ze weg.”

Een medewerkster van café Hoekzight vreest dat er geen plek meer overblijft voor het terras. “We zijn er geen van allen blij mee”, vertelt ze. “Als er aan weerszijden fietspaden komen, met daartussen nog een rijbaan, blijft er van de stoep niks over. En dan kan ik mijn terras nergens meer kwijt.”

“De winkels en woningen op het deel van de Oostzeedijk Beneden en Honingerdijk Benedendat heringericht wordt, zullen gedurende de werkzaamheden bereikbaar blijven”, legt Miranda van Spengen, woordvoerder van deelgemeente Kralingen-Crooswijk uit. “Het gaat dan om het stuk tussen het Excelsior Stadion en het viaduct ter hoogte van de Speelmanstraat. Er worden aan weerszijden van de straat fietsstroken aangelegd, omdat de fietsroute bovenop de dijk als onveilig wordt ervaren. Daarvoor is het nodig een deel van de Oostzeedijk Beneden eenrichtingsverkeer te maken. Ook worden er extra parkeerplaatsen gerealiseerd.”

De werkzaamheden beginnen in augustus. “In november zal de herinrichting naar verwachting zijn afgerond”, zegt Van Spengen, “dus voordat mensen hun decemberinkopen gaan doen, moet de straat af zijn. Daarbij worden de werkzaamheden in fases uitgevoerd. Hierdoor zullen bewoners en winkeliers niet langer dan viereneenhalve week aangesloten hinder voor de deur ondervinden.”

Bron: MetroNieuws

metronieuws