Rotterdamse ouders doen steeds vaker een beroep op financiële ondersteuning voor hun kinderen. De Stichting Leergeld neemt sinds april al geen nieuwe aanvragen aan, omdat er geen geld is.

De stichting heeft de eerste helft van dit jaar al net zo veel geld uitgegeven als in heel 2012. Per maand komt de stichting op dit moment zo’n dertienduizend euro tekort. Stichting Leergeld ondersteunt kinderen uit arme gezinnen met fietsen, computers en geld voor sportlessen.

Ook organisatie Jarige Job merkt dat er steeds meer vraag is naar hun ‘verjaardagsbox’. Met een doos vol feestartikelen kunnen kinderen met weinig geld toch hun verjaardag vieren. In drie jaar tijd is het aantal uitgegeven boxen gestegen van tien naar vijftienduizend.

Het signaal van de twee instellingen sluit aan bij het verhaal van de Kinderombudsman. Begin deze week zei de kinderombudsman Marc Dullaert dat gemeenten meer aandacht zouden moeten hebben voor kinderen die opgroeien in armoede. Beleid hiervoor ontbreekt bij veel gemeenten.

Ook adviseert de kinderombudsman om een zogenoemd kindpakket samen te stellen. In dit pakket zitten bijvoorbeeld vouchers voor winter- en zomerkleren en zwemlessen. De Partij van de Arbeid in Rotterdam heeft wethouder Florijn gevraagd de mogelijkheden hiervoor onderzoeken.

rijnmond_offline