Bach of geen Bach? Dat is de vraag. Het Bach Ensemble Koninklijk Conservatorium o.l.v. dirigent Fabio Bonizzoni, speelt twee cantates van Johann Sebastian Bach en een cantate van Melchior Hoffmann (1679-1715). Cantate 127 van Johann Sebastian Bach bevat één van de mooiste sfeerschilderingen die hij ooit heeft geschreven: de sopraan aria ‘Die Seele ruht in Jesu Händen’. Voor de hobo is in beide Bachcantates een ereplaats ingeruimd. In de cantate van Melchior Hoffmann, ‘Meine Seele rühmt und preist’, die als BWV 189 aan Bach werd toegeschreven, blijven viool, blokfluiten en hobo ondergeschikt aan de tenor solist.

Georg Melchior Hoffmann (1679-1715) was lid van Telemanns Collegium Musicum en na diens vertrek in 1705 de leider. Hij componeerde missen, cantates en opera’s voor de toen nog bestaande Leipziger opera. In 1714 was hij met Bach sollicitant voor de organistenpost te Halle waarvoor uiteindelijk beiden bedankten. Bij zijn overlijden op 36-jarige leeftijd was Hoffmann een beroemd componist.

Bach Ensemble Koninklijk Conservatorium

Programma
J.S. Bach – Cantate ‘Jesus nahm zu sich die Zwölfe’, BWV 22; J.S. Bach – Cantate ‘Herr Jesu Christ, wahr’ Mensch und Gott’, BWV 127; Melchior Hoffmann – Cantate ‘Meine Seele rühmt und preist’, BWV 189.

Fabio Bonizzoni
De Italiaan Fabio Bonizzoni studeerde af in orgel, clavecimbel en compositie. Hij vervolgde zijn opleiding bij Ton Koopman in Den Haag. Na enige jaren van samenwerking met grote ensembles zoals het Amsterdam Baroque Orchestra en Europa Galante, wijdt Fabio Bonizzoni zich nu aan zijn eigen ensemble La Risonanza. Fabio Bonizzoni is docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Fabio Bonizzoni

Kaarten
Het concert is op zaterdag 9 februari 2013 in de Hoflaankerk, Hoflaan/hoek Oudedijk, Rotterdam, aanvang 17.00 uur. Kaarten aan de zaal à 15,-, studenten en CJP gratis.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Den Haag, Fonds voor Podiumkunsten, Vrienden van Musica Antica, Stichting MUZIKC Rotterdam. Facebook.com/musantica , www.musantica.nl, tel. 071-5138911.

(ingezonden mededeling Musica Antica)