Het is inderdaad een zeer goed idee om de naam van het Oostplein te veranderen in Koningsplein. Het Oostplein heeft iets met de nieuwe koning. Het plein is beroemd omdat daar de kazerne stond van de Koninklijke Mariniers. Mannen die onze stad zo dapper hebben verdedigd, toen deze werd aangevallen. En dan, waarom niet? Waarom heet het plein vandaag de dag nog Oostplein? Het plein ligt tegenwoordig toch middenin de stad? Het oosten van onze stad ligt nu ten oosten van het Oostplein. Dus mocht u mij vragen of ik voor het plan ben om het Oostplein de naam Koningsplein te geven, dan zeg ik volmondig ja.

De vraag waar het standbeeld van Beatrix moet komen vind ik moeilijker. Ik zou het liever iets anders – iets wat lelijk is – laten vervangen. Denk eens aan die uit plantenbakken opgebouwde ‘R’ die ons welkom heet als we via de Maasboulevard de deelgemeente inrijden. Dat ding lijkt toch meer op een lege uitstalling van een bloemenzaak dan een kunstwerk waardoor men minder hard zou gaan rijden. Dat is althans de bedoeling van die ‘R’, heb ik begrepen. Zet daar een beeld van Beatrix neer. Plaats genoeg, zou ik zeggen, ook voor haar hoofddeksel. Zo dat is weer geklaard, dan nu mijn pleidooi voor nog meer actie.

Wat gaat onze deelgemeente doen bij de inhuldiging van de koning? Ik heb inmiddels begrepen dat het geen kroning mag heten. Laten we om 11.00 uur ‘s morgens op het Koningsplein verzamelen om het volkslied te zingen om zo het plein officieel in te wijden. De nieuwe koning kan daar natuurlijk zelf niet bij zijn. Wel kan er een film van gemaakt worden door RTV Rijnmond en deze kan aangeboden worden aan de nieuwe koning. Dan staat onze deelgemeente meteen op de kaart en goed ook. Dus, geachte deelgemeentegenoten, handen uit de mouwen, zorg ervoor dat het ook gebeurt! Op mij kunt u rekenen. Al was het maar door erover te schrijven.

Eduard Schuringa