Tijdens de Zomermarkt De Esch op zondag 26 juni werd het nieuwe basketbalveldje feestelijk in gebruik gesteld. Galdino Haimé en Christiaan Grives van Showcase Basketball (showcase-basketball.com) creëeerden de feeststemming. Galdino door groot en klein aan het werk te zetten met de bal en Christiaan demonstreerde spectaculaire dunks. Wat kunnen die basketbalspelers toch hoog springen! Voorzitter van de deelraad Rens van Overdam en gemeenteraadslid Dieke van Groningen mochten de basket officieel inwijden. Ze wierpen gelijktijdig de bal en wat helemaal niet kon, gebeurde toch: beide ballen troffen doel.

Het nieuwe basketbalveld was betaald door de plaatselijke studenten van BeSt (stichtingbest.nl) en de Krajicek Foundation (krajicek.nl). Alles tezamen kostte het zo’n 25.000 euro. Namens de Krajicek Foundation was aanwezig Hasan Abaka en namens BeSt voorzitter Ewoud Hoving.

Mary
In en bij het Pompgebouw kon kennis worden gemaakt met Buurtcollctief De Esch (www.deeschdwl.nl) , vertegenwoordigers van Wijkraad Kralingen rotterdam.nl/wonen-leven/kralingen) , het ‘consortium van eigenaren in De Esch’, stichting Super-Actief (super-actief.nl) en Kralingen aan de Maas, het spectaculaire herinrichtingsplan en bewonersinitiatief. Zie: kralingenaandemaas.nl.  Het muzikale duo Lucia Kiel en Joris Lutz bracht evergreens, onder meer ‘Take Me Home, Country Roads  …’. Heel mooi. ‘Mary from Scotland’ duikt op bij elk feestje in De Esch en lijkt altijd in een goede bui.

Kralingeroord
Kralingse historicus Dik Vuik hield een voordracht over Kralingeroord. Dat buurtschap is grotendeels verdwenen, door werkzaamheden aan de dijk langs de Maas en de bouw van de Van Brienenoordbrug. De ‘Voorhoeve van Muyden’ is een van de schaarse overblijfselen van dat buurtschap en zal binnen afzienbare tijd, helaas, worden gesloopt, door Defensie. Dat was de aanleiding om plaatselijke kunstenaars in te schakelen om die historische boerderij te vereeuwigen. Bewoonster van De Esch Laura Bolse zat daar flink achterheen. De kunstwerken zullen m.i.v. 2 juli worden geëxposeerd in Galerie Kralingen aan ’s-Landswerf 121 (galeriekralingen.nl).  Een van de toehoorders van de voordracht was een nazaat van de aannemer die plm. 1910 de Voorhoeve van Muyden had gebouwd. Aat van Tilburg, ‘architect in ruste’ liet een blauwdruk van de boerderij, afkomstig van zijn overgrootvader Cornelis van Tiburg zien. Onder de aanwezigen ook oud-deelraadslid en columnist van De Ster Greet Wijs en oud-voorzitter van de deelgemeenteraad Kralingen-Crooswijk, Gerard Schuiling.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Aan Wijktuin De Esch kwam de fotograaf van De Ster niet meer toe. Helaas. Daar werden pizza’s gebakken. De volgende keer beter want een mooiere wijktuin is er in Rotterdam niet te vinden.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.