De KNNV Natuurlijk Rotterdam organiseert een Citizen Science wateronderzoek.
Met citizen science kan iedereen die dat wil een onderzoeker worden.
Met dit citizen science waterproject van De KNNV Natuurlijk Rotterdam gaan we samen de ecologische waterkwaliteit in dit stukje stadsnatuur in beeld brengen.
Wil je zelf ontdekken en leren wat in en rond het water leeft? Wil je meer leren hoe beheer en inrichting van het water en de oever van invloed is op de waterkwaliteit? Dan is deze natuur belevingsactiviteit iets voor jou.
Doe mee aan dit ‘citizen science’ project op
zondag 18 augustus van 13:00 – 15:00 uur
In gezond water schuilt een enorme rijkdom aan dieren en planten. In het Buizengat werd veel drijvend groen aangebracht. Dat zijn planten die kunnen meebewegen met eb en vloed. Hiermee hoopt men de waterkwaliteit te verbeteren. Hoe hoger de biodiversiteit, hoe beter de natuur het water schoon kan houden. Of dat gelukt is? Dat is de vraag die we samen gaan uitzoeken met allerlei metingen en andere doe-activiteiten.
Wat ga je doen?
Ecologische metingen, zoals:
- Met een schepnet waterdiertjes vangen en in een bak met een zoekkaart ontdekken welke soort het is.
- Water- en oeverplanten met een hark naar de kant trekken. Daarna uitzoeken welke soorten het zijn. Dat kan met een zoekkaart, maar ook met Plantnet of ObsIdentify op een smartphone of tablet.
Fysische eigenschappen van het water en de omgeving ervan meten, zoals:
- De diepte van het water, de temperatuur, kleur, geur, de stroomsnelheid, afval op de oever, de helderheid van het water meten met een secchischijf, enz.
Chemische eigenschappen, zoals de pH.
Water- en oeverplanten inventariseren.
Leden gratis. Van niet-leden vragen we € 5 of een vrijwillige bijdrage.
Trek waterdichte schoenen aan, neem zo nodig, regenkleding en een thermoskan mee.
Aantal deelnemers: 10. Voorkennis is niet nodig.
Geef je op via natuurlijkrotterdam@knnv.nl
De verzamelplek wordt dan in detail toegestuurd.
Schoon water is de basis voor de biodiversiteit in en rond het water. In stedelijk gebied is ecologisch gezond water belangrijk voor een gezonde en prettige leefomgeving voor planten, dieren, mensen en … de kwaliteit van de bodem.
Als burgerwetenschapper kun je meedoen om de ecologische waterkwaliteit van het water in jouw buurt te meten. De resultaten van deze metingen helpen om mee te denken en te beslissen wat we kunnen doen om de waterkwaliteit voor planten en dieren te verbeteren.
Wat is en doet de Natuurlijk Rotterdam?
Natuurlijk Rotterdam is een actieve vereniging van natuurliefhebbers en -beschermers in Rotterdam en omgeving. Het werkgebied omvat de gemeenten Rotterdam, Barendracht, Albrandswaard en Ridderkerk. De doelen zijn natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Samen ontdekken, beleven en beschermen wij die natuur. Dat gaat via excursies, workshops, lezingen, adviezen aan de gemeente, particulieren en organisaties. Dit alles rond onderwerpen van de natuur in Rotterdam e.o. De afdeling behoort bij het netwerk van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging waartoe circa 50 afdelingen in Nederland behoren.
(Ingezonden mededeling KNNV Rotterdam)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar