In het centrum van Rotterdam in ‘het Potlood’ tegenover de markthal, bevindt zich een hotel: splinternieuw, leeg en verlaten. In 2019 aangekocht, begonnen met de verbouwing, maar toen kwam Corona… De eigenaar heeft aangegeven van het pand af te willen. Bob Richters van Hotspot Hutspot ziet mogelijkheden: “Ik wil er een hotel van maken voor toeristen én daklozen; het Hotspot Hutspot Hotel.”

Crowdfunding
“Of dat haalbaar is? We zijn een crowdfunding gestart (hotspothutspothotel.nl/geefgeld). Er is 800.000 euro nodig voor de overname, de overige 200.000 gebruiken we voor de afwerking en inrichting: bedden, beddengoed, goede matrassen en dergelijke. Als we met de crowdfunding voor 1 september 1 miljoen euro binnenhalen, is het hotel van ons en kunnen we met een beetje geluk 1 oktober open. Als het zover is, komen we terecht in een gespreid bedje; de kamers zijn nagenoeg af.” Het hotel is door de vorige exploitant opgezet als een zogenoemd ‘bijenkorfhotel’. De toeristen krijgen kleine, kwalitatief goede kamers met regendouche, eigen wc en wasbak, airco en een televisie. Als gemeenschappelijke ruimte is er alleen een lounge met koffietafel en een klein keukenblok. “Je zit middenin het centrum, alles is binnen handbereik, dus meer heb je niet nodig”, aldus Bob. “De toeristen waar we met het hotel op mikken, zijn duurzame reizigers. Daarom gaan we op het concurrerende tarief van 90 euro per nacht zitten. Met je boeking doe je direct wat terug voor de lokale economie en het leven van een Rotterdammer.”

Het hotel
In het hotel zijn veertig kamers. Vijfentwintig daarvan zijn commercieel en bedoeld voor toeristen, de overige vijftien kamers zijn sociaal en bedoeld voor mensen die economisch dakloos zijn. Deze vijftien kamers worden gefinancierd met de opbrengsten uit de commerciële kamers. “Het gaat niet om daklozen met verslavingsproblematiek of psychische problemen. We zitten middenin een wooncrisis en steeds meer mensen raken dakloos. Het bieden van een thuis biedt kansen. Heb je een postadres, dan kan je werken en kan je je inschrijven voor een huurwoning. Zonder postadres kan dat niet.”

Hotspot Hutspot
Bob liep al langer met het idee om iets te doen met huisvesting voor daklozen. “Ik denk in mogelijkheden. Ik zoek niet naar het gat in de markt, maar naar het gat in de maatschappij.” Bob heeft vroeger veel in de horeca gewerkt, deed tussentijds de kunstacademie en volgde een docentenopleiding. Hij merkte dat hij niet in het systeem paste en dus besloot hij zijn eigen weg te gaan. Inmiddels werkt Bob alweer ruim tien jaar voor zijn eigen stichting Hotspot Hutspot, waarmee hij sociale projecten opzet in de stad. Tijdens de economische crisis van 2008 zorgde het moestuintjesproject van Havensteder ervoor dat Bob het eerste Hotspot Hutspot restaurant opende. In Coronatijd kwam daar Crisiscatering bij. Even later Boterhamsters, Heat and eat, rijless is more, RVS (Rotterdamse Voedsel Service) en Hotspot Hutspot dc (groothandel voor gered product). En per 1 september kan hopelijk het Hotspot Hutspot Hotel aan dit rijtje toegevoegd worden.

Op het moment van het interview is de crowdfunding acht dagen actief. “We zitten al op 122.000 euro. We zijn goed op weg, maar we zijn er nog niet. Het is simpel: als het geld 1 september niet binnen is, moet de stekker eruit en gaat het plan niet door. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gewoon gaat lukken hoor!”

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.