Aanstaande vrijdagavond 15 november 2013 om 20.00 uur wordt de groepstentoonstelling Behind Images bij Garage Rotterdam geopend. Behind Images gaat over de strijd tussen intuïtie en ratio, waarin gevoel, toeval en context een belangrijke rol spelen. Hoe wordt het onzichtbare zichtbaar gemaakt door de kunstenaar? En wat gaat er schuil achter de waarneembare werkelijkheid? De zes kunstenaars in Behind Images zoeken naar deze achterliggende waarheid. Hun werk is niet langer een weergave van een waargenomen werkelijkheid. Het is eerder een nieuwe werkelijkheid, aangestuurd door gevoel en innerlijke beelden. Tekeningen, sculpturen en schilderijen laten de dunne grens tussen gevoel en verstand zien.
De schilderijen van Jochen Mühlenbrink spelen een visueel spel met de toeschouwer. Mühlenbrink maakt gebruik van trompe-l’oeil om de verhoudingen tussen abstractie en figuratie te benadrukken. Op deze manier kan hij zich concentreren op het materiaal zelf en balanceert hij op de grens tussen voorstelling en illusie.
Conrad Shawcross is gespecialiseerd in het maken van mechanische sculpturen waaraan filosofische en wetenschappelijke ideeën ten grondslag liggen. Voor zijn omvangrijke sculpturen bedient Shawcross zich van een variëteit aan materialen en technieken. Hij gebruikt nautische en audiovisuele technologieën, maar laat ook invloed van natuurlijke krachten toe. Zijn machines en structuren ogen geheimzinnig en ongrijpbaar.
Uit alledaagse materialen bouwt Navid Nuur exotische, licht verwarrende objecten en installaties op. Door te spelen met de bestaande, voor de hand liggende eigenschappen van materialen confronteert Nuur toeschouwers met hun kijkgedrag en verwachtingen. Zoals met een lichte prop aluminiumfolie als robuuste rots, smeltende waterijsjes als basis voor een sculptuur en zachte oasisblokken gestapeld als gemetselde muren. In het maakproces zijn toeval en intuïtie, maar ook onderzoek en experiment van belang.
Alexandra Roozen maakt abstracte tekeningen, etsen en reliëfs. Roozen maakt gebruik van verschillende technieken. Ze werkt met zwart potlood, maar ook met slijptollen en boren, waarmee ze de grenzen van het tweedimensionale vlak aftast. De hardheid van deze gereedschappen vormen een contrast met de zachtheid van papier.
De schilderijen en aquarellen van Gabrielle van der Laak kennen elk een eigen ontstaansproces. In de werken op papier gaat het Van der Laak vooral om materiaalgebruik. Voor haar schilderijen put Van der Laak vaak uit haar directe omgeving. Het maakproces draait vervolgens om het bereiken van een zo getrouw mogelijke weergave van die observatie. Geleidelijk neemt de intuïtie het echter over: naar eigen zeggen dicteert het schilderij uiteindelijk haar eigen wetten.
Jonas Wijtenburg maakt ‘stapelsculpturen’, ogenschijnlijk wankele opeenstapelingen van (gedeeltelijke) objecten en gereedschappen. Vaak creëert Wijtenburg zijn werken site-specific, oftewel speciaal voor de ruimte waarin ze worden getoond. Zo gaan de grote gevaartes daarmee automatisch een relatie aan. Wijtenburg maakt zijn sculpturen in eerste instantie vanuit functionaliteit, maar tijdens het werkproces laat hij dit criterium geleidelijk los. Door de onderdelen steeds opnieuw te ordenen, gaan ze uiteindelijk eerder een intuïtieve dan praktische relatie met elkaar aan.
Activiteiten Behind Images:
Zondag 15 december 2013, 15.00 – 17.00 uur
Brandstof, speciaal programma met lezingen bij de tentoonstelling Behind Images met Sacha Bronwasser (o.a. kunstcriticus de Volkskrant) en Susanne van Els (altvioliste, coördinator Klassieke Muziek Koninklijk Conservatorium Den Haag)
Entree € 4,50
Vrijdag 10 januari 2014, 17.00 – 21.00 uur
Klein Onderhoud, afsluitende borrel en één van de laatste kansen om de tentoonstelling te zien.
Garage Rotterdam
Goudsewagenstraat 27, 3011 RH Rotterdam
www.garagerotterdam.nl
Open: woensdag t/m zondag, 12.30 tot 17.30 uur. Toegang: € 2,-
Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden in de digitale catalogus van Garage Rotterdam
recent commentaar