Weer een jaar voorbij. Je vraagt je soms af waar ze blijven. Gelukkig stond er al een nieuw jaar klaar. 2014. Makkelijk, als je erover nadenkt. Dag voorbij, morgen is er weer een dag. Week voorbij, het is snel weer maandag. Jaar voorbij, Nieuwjaar. Je leven voorbij? Nieuw leven begint.

Vul het zelf maar aan. Waren de afgelopen dagen goed voor u? Veel TV, feesten, familie en Fernweh, beetje zoals vorige kerst? Is mij ook overkomen. Met Nieuwjaar heb ik altijd het gevoel dat ik het eerder meegemaakt heb. Vuurwerk, kerstconcert, schansspringen. En nieuwe wetten. Kinderen onder de 18 mogen geen alcohol meer kopen en katholieke kinderen niet meer meedoen aan de eucharistie, zolang daar wijn geschonken wordt. Maar de vervelendste eindejaarstraditie zijn natuurlijk de ongelukken. Ski- en vuurwerkongelukken. Doden en veel gewonden. En daar wil ik graag wat langer bij stilstaan. Dat moet stoppen. Regering, luister. Er gaan momenteel veel stemmen op voor een verbod op vuurwerk, kijk maar naar het meldpunt vuurwerkoverlast. Vuurwerk geeft veel overlast en je kunt natuurlijk niet overal een heel dorp oppakken, zoals in Veen is gebeurd. In Rotterdam is daar niet genoeg politie voor.

En dan heb je pas echt de poppen aan het dansen. Maar daar heb je de skiongelukken niet mee gestopt. Nee ik heb een beter idee. Een dubbelverbod. Maak een wet, die zowel het skiën vanaf bergen als het vuurwerk verbiedt! Twee vliegen in één klap! Ineens geen onnodige ongelukken meer! Doel bereikt en het lijkt heel wat in het buitenland. Voor ons maakt het niet uit, je kunt nergens in NL van bergen af skiën, en dan zijn we in 2014 weer het gidsland dat we altijd wilden zijn. Zoals 2000 jaar geleden de kerst is begonnen met een geweldenaar die het dubbelgebod heeft uitgevonden, zo wordt Nederland bekend vanwege haar dubbelverbod. U ziet het, ik zie weer veel kansen voor ons land ook in 2014. Ik hoop u ook. Gelukkig nieuwjaar, kijk goed uit en erger u niet aan anderen.

Ik hoop van harte voor u dat 2014 zal zijn, zoals u het zich wenst.

Eduard Schuringa