Beeld: Daniele Bissoli via Unsplash

Jules Deelder zei ooit: ‘Rotterdam is niet te filmen, Rotterdam is veels te echt’. Er zijn echter flink wat filmmakers die het hier niet mee eens zijn. De havenstad duikt nogal eens op in nationale en internationale films als filmdecor. Dit zijn 5 bioscoopfilms die in Rotterdam zijn opgenomen (of waar Rotterdam in ieder geval een klein rolletje in speelt).

De Marathon
De Marathon uit 2012 is een ode aan Rotterdam. Nadat ze erachter zijn gekomen dat ze een belastingschuld hebben van veertigduizend euro, beginnen vier mannen die totaal niet in vorm zijn bij een autowinkel werken te trainen voor een marathon waarin ze het geld kunnen winnen om de schuld af te betalen. Vrijwel de hele film speelt zich af in Rotterdam, met uitzondering van het kleine uitstapje naar 020.

Onze filmkenner bij LateNightStreaming zegt dat De Marathon alles in huis heeft. ‘Het is een verhaal van hoop en doorzettingsvermogen, vol humor en met af en toe ontroerende stukken. De Marathon brengt het menselijke karakter van gewone mensen rechttoe rechtaan in beeld, waardoor er snel sympathie wordt opgewekt voor de hoofdpersonen.’

Who am I
Who am I uit 1998 is een klassieke actiefilm met Jackie Chan in de hoofdrol. Een geheim agent verliest zijn geheugen nadat hij uit een neerstortende helikopter is gevallen. Hij wordt vervolgens achtervolgd door verschillende andere agenten, maar hij heeft geen idee waarom. In deze film zie je heel veel actie op de Erasmusbrug, Jackie Chan die van de Willemswerf afglijdt en een spannende achtervolgingsscène door onze eigen Koopgoot.

Karakter
Karakter uit 1997 is een oscarwinnende film en is vernoemd naar het gelijknamige boek van F. Bordewijk. De film speelt zich voornamelijk af in het Rotterdam van na de Eerste Wereldoorlog. Het landschap is adembenemend pittoresk, deels gefilmd in de Rotterdamse haven en op andere plaatsen zoals Polen. De film vertelt het verhaal van Jacob Katadreuffe, die bij zijn moeder woont en geen contact heeft met zijn vader die hem alleen maar tegenwerkt. Koste wat het kost wil hij advocaat worden.

Zwartboek
Zwartboek uit 2006 is een bekende oorlogsfilm van Paul Verhoeven. Rotterdam heeft een klein rolletje gespeeld in deze film. Er zijn enkele filmscènes geschoten op de oude werf van de RDM op Heijplaat. Zwartboek gaat over een Joodse zangeres in het door de nazi’s bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze infiltreert het regionale Gestapo-hoofdkwartier voor het Nederlandse verzet.

Kruimeltje
Kruimeltje gaat over het 10-jarige Rotterdamse straatjongetje Kruimeltje. Het verhaal speelt zich af in Rotterdam. De film uit 1999 is echter voornamelijk opgenomen in Dordrecht, Schiedam, Amsterdam, Utrecht en Antwerpen om de sfeer van weleer te doen herleven. Kruimeltje leefde namelijk in het Rotterdam uit 1920, voordat een groot gedeelte van de stad werd weggevaagd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De sfeer van het oude Rotterdam wordt uitstekend overgebracht door de filmmakers, waardoor Kruimeltje zeker de moeite waard is. Vorig jaar is een tweede deel uitgekomen, Kruimeltje en de strijd om de goudmijn. De meningen over deel 2 zijn verdeeld.