Afbeelding: gemeente Rotterdam

U ziet ze steeds vaker en meer door de stad rijden: elektrische stepjes. Daarmee is snel van a naar b komen geen probleem. Maar toch mag niet elke step zomaar de weg op. Hoe zit dit nu precies?

1. Wat is een e-step?
Een e-step is een elektrisch aangedreven step of elektrische scooterstep. De meest voorkomende e-steps zijn volledig elektrisch en rijden op oplaadbare batterijen. Dat betekent dat u zich tijdens het rijden niet af hoeft te zetten om vooruit te komen, maar alleen de ‘gashendel’ in hoeft te drukken. Een e-step wordt gezien als snorfiets en de maximumsnelheid is 18 kilometer per uur.

2. Mag ik met mijn step de openbare weg op?
Een e-step valt onder de categorie ‘Bijzondere bromfiets’. U mag alleen met een e-step de openbare weg op als deze door de RDW is goedgekeurd. Let dan ook goed op wanneer u een e-step koopt. Bovendien mag u niet op de stoep rijden, maar op een (brom)fietspad. Is er geen fietspad? Dan moet u op de weg rijden.

3. Kan ik een boete krijgen als ik een e-step gebruik?
Ja! U kunt een boete krijgen van minimaal 300 euro wanneer u op de openbare weg een niet goedgekeurde e-step gebruikt. En uw e-step kan zelfs in beslag genomen worden. Let dus goed op of de e-step die u wilt kopen wel goedgekeurd is.

4. Ben ik verzekerd als ik een e-step gebruik?
U bent verplicht om een WA-verzekering te nemen bij een e-step. Deze heeft ook een verzekeringsplaatje of -sticker en een voertuigidentificatienummer nodig. U kunt alleen een goedgekeurde e-step verzekeren. Als u een niet goedgekeurde e-step gebruikt, kunt u deze dus niet laten verzekeren. Dit kan grote gevolgen hebben als u bij een ongeval betrokken raakt.

5. Waar moet ik nog meer op letten?
Een e-step moet voor- en achterlichten hebben. Ook moet deze goed zichtbare reflectoren hebben. Als u gebruik maakt van een e-step mag u geen elektronische apparaten vasthouden. U mag dus niet bellen of appen – net als op de fiets. Tot slot hoeft de bestuurder geen helm op, maar moet deze wel 16 jaar of ouder zijn.

Meer informatie?

Op dit moment wordt er landelijk gewerkt aan regelgeving voor Lichte Elektrische Voertuigen (LEV’s), waar de e-step ook onder valt. Het advies is om alleen een goedgekeurde e-step te kopen of om te wachten tot de nieuwe regelgeving er is op 1 januari 2023.

Meer informatie over de elektrische step? Ga naar Rijksoverheid – Elektrische step.

Op rdw.nl staat een lijst met goedgekeurde e-steps.

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.