Namens Stichting Vrienden Botanische Tuin Kralingen doet Frans Advokaat de rondleidingen in de Botanische Tuin Kralingen. Dan kan het gaan over geneeskrachtige kruiden of over de vele soorten bomen die daar staan en meer. Zondagmiddag 10 oktober leidde hij de jaarlijkse ‘paddenstoelenexcursie’ in het Kralingse Bos, steeds in het oostelijke deel, in de buurt van de Rotterdamsche Manège. Tevoren had hij kennelijk al even gekeken wat er zoal te zien viel. Zo wist hij voor de aanvang van de wandeling te melden dat we geen vliegenzwam zouden zien. Dat is de rode paddenstoel met witte stippen van kabouter Spillebeen. Daarvoor was het nog te vroeg, volgens Frans Advokaat.

Symbiose 

De vliegenzwam zie je in het bos of langs lanen vaak onder berken, eiken, beuken en lindes staan of onder naaldbomen. Geen toeval, want met bomen hebben vliegenzwammen een innig verbond, symbiose. De schimmeldraden zijn vergroeid met boomwortels. Via die draden levert de schimmel voedingsstoffen en water aan de boom. En de schimmel krijgt via de boomwortels suikers.

Dus nog geen vliegenzwam? Het gezelschap geïnteresseerden kwam in een paar uur tijd heel veel andere soorten paddenstoelen tegen:

lakzwam, bultzwam, zwavelzwam, houtskoolzwam, helmzwam, tonderzwam, wortelende aardappelbovist, spitsschubbige zwam, inktvlekzwam, spieringtrechterzwam, bundelmycena, zwavelkopje, bruine bundelzwam, berkenzwam, zwarte trilzwam, witte tandzwam, kogelzwam, eikelbekertje, prachtvlamhoed, bruine hertenzwam, tweekleurige vaalhoed, gele hoorntjes, braakrussula, radijsvaalhoed, zwamvreter, houtknotszwam oftewel dodemansvingers, biefstukzwam, gele trilzwam, wollige popelzwam, reuzenzwam, groengrijze hertenzwam, rechte koraalzwam.

Plukken

Alleen al in Nederland zijn er meer dan 5.000 soorten, met een enorme variatie in vorm en kleur. Een groot aantal daarvan is eetbaar maar er zijn ook extreem giftige paddenstoelen die soms moeilijk te onderscheiden zijn van de eetbare. Voordat je paddenstoelen gaat plukken moet je de nodige kennis hebben vergaard. Meegaan met een deskundiger kan natuurlijk ook. Op de IVN site wordt uitgelegd hoe dat het beste kunt aanpakken. ‘Eerst weten, dan eten.’

Als geneesmiddel worden de paddenstoelen al duizenden jaren toegepast in China. Googel ‘lakzwam’ en u komt daarover het een en ander aan de weet.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Oregon

Een paddenstoel of zwam is de vrucht van een schimmel en dient de voortplanting maar bevat geen zaden maar zgn. sporen. Het samenstelstel van schimmeldraden of hyfen heet mycelium. Het mycelium kan zeer uitgestrekt zijn: in de Blue Mountains in Oregon Amerika leeft de zogenaamde Honingschimmel, die beslaat nu maar liefst 965 hectare grond. Dit is even groot als 1665 voetbalvelden!

(delen van de tekst zijn overgenomen van ivn.nl)

www.ivn.nl/2uurnatuur-challenge/paddenstoelen/alles-weten-over-paddenstoelen

Piet Mulder liep mee met de paddenstoelenexcursie op 10 oktober. Dit is zijn verslag:

rotta-natuur.nl/het-kleine-verhaal-paddestoelenwandeling-in-het-kralingse-bos

Botanische Tuin Kralingen

Adres Tuin: Cederstraat 5, 3061 HV Rotterdam – hoofdingang: Kralingse Plaslaan 110-b, Rotterdam-Kralingen. Telefoon Tuin: 010-4523739. www.natuurstad.nl/botanische-tuin-kralingen

Secretariaat Stichting Vrienden Botanische Tuin Kralingen, Selma Roenhorst, secretaris. Postadres: Jericholaan 89, 3061 HC Rotterdam. Gironummer donaties: NL35 INGB 0003 0856 39. www.botanischetuinkralingen.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.