(foto:) Organist Wouter van der Wilt gaf zaterdagmiddag 25 mei een Bach recital in de Hoflaankerk. Ilse Hogeweg kondigde steeds de verschillende muzikale onderdelen aan en gaf daarbij uitleg.

Tien jaar lang had ik het voorrecht om als predikant te werken in Kralingen voor de Protestantse gemeente Rotterdam Kralingen. In de Hoflaankerk en in Pro Rege deelde de kerkgemeenschap vreugde en verdriet in geloof, hoop en liefde. In beide kerkgebouwen vierden we trouwdiensten en doopdiensten, en namen we afscheid van overleden geliefden. In beide kerkgebouwen was er plaats voor prachtige muziek: voor concerten en voor cantatediensten, jazzdiensten en Top2000-kerkdiensten. Van het aanbod van al deze prachtige muziek en de samenwerking met de musici van de kerk (organisten Wouter van der Wilt en Anna den Hertog-Karpenko, en cantor/dirigent Mirjam van der Hoek) heb ik genoten.

Indrukwekkend is het geweest, om de inzet van vele mensen te zien in allerlei initiatieven in de wijk: het uitdeelpunt van de Voedselbank, samenwerking met Pniël en daklozenopvang Havenzicht. De trouwe inzet van vrijwilligers, om iets te veranderen aan de armoede in onze wijk, vervult me met groot respect. Ook de vrijwilligers, die de dagen opfleuren van de zo kwetsbare bewoners van Pniël. Indrukwekkend was het om de vele verschillende levensverhalen te horen van mensen van de kerkgemeenschap. In de verhalen van ouderen hoorde ik over het de bombardement, hun joodse vriendjes en vriendinnetjes die uit de straten verdwenen, over de executie in 1945 aan de Oostzeedijk Beneden, de bevrijding en de wederopbouw. Tijdens de oorlog verborg het verzet wapens in de Hoflaankerk – daar wist toen vrijwel niemand van. In 2017 bestond de Hoflaankerk 175 jaar, en kwamen er vele verhalen naar boven.

Vorig jaar heeft de kerkgemeenschap na veel overleg en vele beslissingsrondes kerkgebouw Pro Rege losgelaten en ‘onttrokken aan de eredienst’. Ik heb gezien met hoeveel zorgvuldigheid en inspanning dit proces is gedaan. Ik weet óók dat de pijn van het loslaten van Pro Rege als kerkgebouw bij sommige mensen blijft. Een lastige tijd, die veel van een kerkgemeenschap vraagt om elkaar vast te blijven houden in de verschillende opvattingen, inzichten en gevoelens. Het afscheid van Pro Rege is op passende wijze gehouden met een boek, een concert, tentoonstelling, reünie-achtig samenzijn en de laatste kerkdienst, waarbij na afloop alle liturgische voorwerpen plechtig uitgedragen werden.

In het komende jaar zal de Hoflaankerk ingrijpend heringericht worden, verduurzaamd en toekomstklaar worden gemaakt. Als oudste gebouw van Kralingen is de kerk een monument en mag het aan de buitenkant niet veranderd worden. Wel zal de aanbouw aan de achterkant veranderen. Het interieur is al vaker gewijzigd door de tijd. Een aantal beslissingen in de herinrichting zijn al genomen, een aantal nog in voorbereiding.  Dit proces laat ik samen met de zorg voor de kerkgemeenschap in het volste vertrouwen achter in handen van mijn goede collega’s ds Marianne Bogaard en ds Roelof de Wit. Met veel goede herinneringen, met veel dankbaarheid voor fijne contacten, binnen en buiten de kerk, zal ik aan het werk gaan als predikant in Capelle aan den IJssel. Dag straten en lanen, dag West en Oost, dag mensen van Kralingen, ik groet jullie met woorden van Franciscus: vrede en alle goeds!

ds Ilse Hogeweg


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.