• Leerling Pierre Bayleschool las zijn gedicht voor bij het herdenkingskruis aan de Boezembocht

De heren Klaus Oordt en Dik Vuik gaven op woensdag 8 april een gastles aan groep 7/8 van de Pierre Bayleschool in Crooswijk over de Tweede Wereldoorlog en het ‘vergeten’ herdenkingskruis aan de Boezembocht, vlak bij de Veilingweg. De leerlingen gingen vervolgens gedichten maken waarvan de beste op maandag 4 mei bij het herdenkingskruis aan de Boezembocht, na de dodenherdenking, werd voorgedragen door de 10-jarige maker, Mihailo Djokic.

Zwerfkei
Onlangs is bij het herdenkingskruis aan de Boezembocht een grote zwerfkei geplaatst met de 5 namen van de op 28 november 1944 door de Duitsers daar doodgeschoten Rotterdammers (vergelijkbaar met de kei bij de Jan Vermeersingel in Kralingen). Het Crooswijkse bedrijf Silent Stones was daarbij behulpzaam.

In november 1944 werd door het verzet een bomaanslag gepleegd op de spoorbaan rond Rotterdam- Oost. Het Duitse gezag in de stad voerde als represaille op 28 november 1944 op twee plekken executies uit, bij de ‘s Gravenweg en bij de Nieuw Terbregscheweg (thans Veilingweg). In totaal werden tien mannen gefusilleerd, in twee groepen van vijf.

Ooggetuige
De heer Cor Jongenengel, ooggetuige van de executies aan de Nieuw Terbregscheweg in 1944, hield een toespraak.

Mihailo Djokic dodenherdenking

Kind in de oorlog
Het lijkt me heel eng om in de oorlog groot te worden. / Om ieder moment te denken dat ze je kunnen vermoorden. / Niet meer buiten te kunnen spelen. / En bang zijn dat de wonden nooit meer helen.

“Welke wonden?” zullen jullie je afvragen? / Dat ze je dierbaren wegjagen. / Of erger nog: ze nemen ze mee!!! / Waarheen?? In ieder geval niet over de zee! / Per trein worden ze vervoerd! / En ze voelen zich beroerd! / Ineens hebben ze niemand meer! / En de herinneringen gaan door hun hoofd keer op keer!

“Je wordt snel groot, / Je hebt heel vaak niet eens brood! / In de winter is het ook heel koud, / Misschien worden we niet zo oud!” / Dat gaat allemaal door een kind zijn hoofd / Ze worden van hun jeugd beroofd!

Sommigen hebben geen ouders meer / En het verdriet is er weer

Wanneer is de oorlog voorbij? / Misschien is het wel in mei!!!! / Ineens juicht iedereen op straat, / Er is muziek op maat, / De kinderen juichen en spelen buiten, / Ze kunnen hun blijdschap bijna niet uiten!

Mihailo Djokic