Tientallen Rotterdammers stellen aanstaande zaterdag hun woningen open, om aan andere stadbewoners te laten zien hoe zíj invulling geven aan ‘duurzaam wonen’. Ze staan te popelen om hun paleisjes te tonen en hun verhalen te delen. Hoe deden zíj dat, een duurzaam droomhuis bouwen? Wat leveren zonnepanelen nou eigenlijk op? En hoe bevalt die moestuin op het dak? Vraag het bewoners zelf, tijdens de fietstours van Gluren bij de duurzame buren op zaterdag 7 oktober in Rotterdam!

Gluren bij de duurzame buren start aanstaande zaterdag om 12.00 uur op het Grotekerkplein in Rotterdam. Belangstellenden kunnen zich hier verzamelen terwijl ze genieten van live muziek van Diona Fox & her Ragdolls & Pierre et Les Optimisten, duurzame buttons maken bij de Button Bar met Superduo en alles leren over elektrisch rijden. Een aantal elektrische voertuigen is terplekke te bewonderen. Om 13.00 uur gaan er vier verschillende fietstours van start richting Rotterdam-Noord, Oost, Centrum/West en Zuid. Elke fietstour wordt begeleid door een gids, duurt drie uur en leidt langs een aantal inspirerende, innovatieve woningen en bijzondere hotspots.

Een greep uit het programma
Deelnemers van de route Oost zien met eigen ogen een woning worden opgetrokken uit strobalen. Ook komen ze bij een Tiny House op het water, dat grotendeels uit karton bestaat. Wie naar Zuid gaat, mag gluren in een oude school dat met behulp van gebruikte materialen een waanzinnige kunstenaarswoning werd, én in een huis dat helemaal electrisch wordt verwarmd. West-gangers ontdekken hoe veertien gezinnen samen hun droomhuizenblok realiseerden. Ze mogen gluren op een van de daken, waar een bloeiende moestuin ligt. Een van de highlights van de route door Noord is een honderd jaar oud dijkhuis, dat compleet duurzaam werd verbouwd. Onderweg ontdek je meer duurzame plekjes die je nog niet kende: van ‘groene’ horeca die niet aan food waste doet tot een buurttuin met een kas, die wordt ingezet voor kunstprojecten.


Een bouwval aan de rand van Overschie, dat door een jong stel wordt getransformeerd tot een ‘nul-op-de-meter’-huis

Meedoen?
Iedereen met belangstelling voor wonen op een duurzame manier kan zich aanmelden voor een tour naar keuze. Iedere tour duurt ongeveer drie uur. Meedoen is gratis, aanmelden is essentieel, want het gaat hard met de inschrijvingen.

  • Datum: zaterdag 7 oktober
  • Startlocatie: Grote Kerkplein, Rotterdam
  • Verzamelen: vanaf 12.00 uur
  • Start tours: 13.00 uur
  • Einde routes: 16.00 uur
  • Deelname: gratis

Fiets: mag je zelf meenemen, (gratis) een fiets van ons gebruiken kan ook!

Aanmelden/informatie:
www.rotterdamenergiebesparing.nl Voor meer informatie over elektrisch rijden: www.gezonderelucht.nl

Route Rotterdam Oost
Van energie-neutrale zelfbouw tot duurzaam wonen op het water, deze tour brengt je naar een aantal van de meest onorthodoxe woningen van Rotterdam. We bezoeken onder meer Leonidas, een locatie in De Esch, waar zelfbouwers ‘Natuurlijk Wonen’, in huizen opgebouwd uit strobalen en met rondscharrelende kippetjes en al. De vooruitstrevende bewoners vertellen ter plekke over hun woon-avontuur. Ook neem je een kijkje bij De Wikkelboat én een duurzame woning aan de Hef. Fiets mee!

– Start: Grote kerkplein
– Wikkelboat: een tiny house dat drijft op het water in de Wijnhaven
– Juffrouw van Zanten
Hof aan de Hef, duurzaam nieuwbouwhuis (zie foto)
– Atelierwoning op Leonidas, naar een ontwerp van Korteknie & Stuhlmacher architecten
– ’Strobalenhuis’ op Leonidas, dat nog in aanbouw is. De bewoners bouwen met strobalen, voor uitmuntende isolatie!
– We bezoeken een verticale tuin

Hof aan de Hef
Ook te zien tijdens Gluren bij de duurzame Buren: het prachtige huis van architectenduo Maria Vasiloglou en Victor Verhagen van LAGADO architects! Zij wonen met hun dochter Pandora in Hof aan de Hef: kakelverse nieuwbouw, op het Noordereiland, waar de bewoners hun eigen stempel op drukten. Het interieur van Maria en Victor is ontworpen voor volwassenen en kinderen en bestaat uit verschillende zones voor wonen, slapen, werken en logeren. Door gebruik te maken van duurzame materialen, uitgesproken kleuren en texturen ontstaat er een frisse, stimulerende omgeving die laat zien dat duurzaamheid niet saai, grauw of onafgewerkt hoeft te zijn. De trap is de verbindende factor en biedt spannende ruimtelijke doorkijkjes. Een aantal strategisch geplaatste schuifdeuren maakt het huis af en zorgen voor privacy of ruimtelijkheid.


Route Rotterdam Noord
Laat je meenemen op een ontdekkingstocht door Noord, met stops op bijzondere woonadressen. Een bouwval aan de rand van Overschie, dat door een jong stel wordt getransformeerd tot een ‘nul-op-de-meter’-huis. Maar ook een woning in het hart van de stad, met een multifunctioneel, groen dak. Weet je trouwens al wat passief bouwen inhoudt? Nee? Meld je aan!

Route Rotterdam Centrum/West
Een groene oase, middenin de stad? Dat willen we allemaal wel. Tijdens de Centrum/West-tour komen er meerdere voorbeelden voorbij. Een volhardende zelfklusser zet zijn deuren open en nodigt je uit in zijn energieneutrale paleis-in-wording. Ook kijken we hoe 14 gezinnen bouwen aan een gezamenlijk, duurzaam wooncomplex. Onderweg pakken we meteen een paar groene hotspots in de buurt mee. Mis het niet!

Route Rotterdam Zuid
De fietsroute door Zuid brengt je binnen bij een oud schoolgebouw in Charlois, dat geheel met gebruikte materialen werd omgetoverd tot woon- en werkruimte. Ook ga je kijken bij duurzame nieuwbouw op Katendrecht én in een tiny house. Deze ligt aan een inspirerende buurttuin met bijbehorende kas, die regelmatig ingezet wordt voor kunstprojecten. Onderweg ontmoet je ‘Eigen Huis-Coach’ Jerry Wesemann, die uitlegt welk stappenplan je moet volgen om je huis duurzaam te maken. Als het tijd is voor een muzikaal intermezzo en een drankje, stoppen we bij Het Paviljoen aan het Water. Wie na de tour nog geen genoeg heeft van duurzaam Zuid kan terecht bij RAAF, waar Vintage per Kilo plaatsvindt: een evenement met muziek, drankjes en wie weet je nieuwe, tweedehands wintergarderobe.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.