Studenten van de Erasmus Universiteit ergeren zich aan de genderneutrale toiletten op de campus. Veel scholieren vinden dat het voor ongemakkelijke situaties zorgt. Daarom kwam de Universiteitsraad met een voorstel: het halveren van het aantal all-gender toiletten. Het College van Bestuur heeft besloten dat dit niet gaat gebeuren, maar er worden wel andere maatregelen getroffen.
Ondanks de klachten over de genderneutrale toiletten, zal het aantal niet worden teruggedrongen op de campus van de Erasmus Universiteit. Wel worden er maatregelen getroffen rondom onder andere de verdeling van de toiletten. “Ik vind de reactie van het College van Bestuur best wel goed, omdat ze serieus gaan kijken naar de verdeling van de toiletten. Dus die zorgen nemen ze wel echt serieus”, aldus Achraf Taouil, lid van de Universiteitsraad en studentenpartij Erasmus Student Coalition.
De Universiteitsraad wilde graag een halvering van het aantal genderneutrale toiletten. Volgens de raad is het aantal genderneutrale toiletten niet in verhouding met het aantal non-binaire studenten en medewerkers. Ook voelen veel studenten zich onprettig bij de all-gender toiletten: “Ik heb me er nooit onveilig gevoeld, maar eerst voorbij urinoirs lopen is awkward en alles is viezer dan eerst”, vertelt een vrouwelijke student van de Erasmus Universiteit.
‘Toegankelijke toilet voor iedereen’
Het College van Bestuur erkent de problemen wel, maar besluit de hoeveelheid toiletten niet te verminderen. ‘Er worden van niemand toiletten afgenomen; ze kunnen gewoon door iedereen gebruikt worden’, schrijft het College van Bestuur in een brief aan de Universiteitsraad.
“Ze hebben gezegd niet mee te gaan met de halvering, maar dat was niet het enige wat in ons voorstel stond. Zo pleiten wij ook voor een betere verdeling van de all-gender toiletten en ze hebben gezegd dat ze daar serieus naar gaan kijken dus dat is positief”, aldus raadslid Achraf.
Daarnaast was er kritiek op de urinoirs die aanwezig zijn in de toiletten. Veel vrouwelijke studenten vinden het namelijk ongemakkelijk om hier langs te lopen wanneer mannen gebruik maken van deze toiletten. Het verwijderen van de urinoirs is geen optie vanwege het feit dat deze ‘bijdragen aan duurzaamheidsdoelen’, stelt het College van Bestuur. Het wordt nu wel duidelijker aangegeven bij welke toiletten er wel urinoirs aanwezig zijn en bij welke niet. Daarnaast vermeldt het bestuur spiegels op te hangen in de toiletten voor vrouwen die eventueel hun hoofddoek goed willen doen.
‘Streven naar een zo inclusief mogelijke positie’
“Ik denk dat het niet goed is om hier een hele grote ideologische of politieke discussie van te maken. Als universiteit moet je streven naar een zo inclusief mogelijke positie en het voorzien van ieder zijn behoeftes, dus ook de gender neutrale minderheid en de vrouwelijke studenten die zich ongemakkelijk voelen bij de toiletten. Daar moet je een goede balans in vinden. Als je met elkaar in gesprek gaat kan je er met elkaar uitkomen zonder dat er een groep benadeeld wordt”, vindt Achraf.
Via: OpenRotterdam
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar