In 2015 maakte de toen 19-jarige Kralingse springruiter Willemijn de Mooij met haar paard Ajendy deel uit van het TTC Zuid-Holland Talententeam. Ze vertelde destijds aan een journalist van De Ster dat ze hoopte dat het intensieve trainingsprogramma haar naar de regio- en Nederlandse kampioenschappen zou brengen. Nu, zo’n drie jaar later, rijdt ze met haar huidige springpaard FBI regelmatig internationale wedstrijden en is ze bijna elk weekend op concours. “Het afgelopen jaar heb ik een aantal keer succesvol internationaal gereden en ik hoop die lijn de komende jaren door te kunnen zetten.”

Blessureleed
Waarom rijdt Willemijn niet meer met Ajendy, het springpaard waarmee zij deelnam aan het TTC Zuid-Holland Talententeam? Ajendy kampte de laatste jaren meerdere keren met een peesblessure. Toen zij voor de derde keer geblesseerd raakte en weer een tijd uit de roulatie was, besloot Willemijn haar te laten dekken. Willemijn werkte destijds bij fok-, trainings- en handelstal Stal Kramer in Oud Beijerland, dus een goede hengst was snel gevonden. Het beste paard van stal, dekhengst Kannan, was de gelukkige en vrijdag 16 maart werd No Worries geboren. Ajendy was eigenlijk pas 4 april uitgerekend. Het veulen kwam dus drie weken te vroeg. De laatste weken van een zwangerschap zijn vaak essentieel voor de vorming van de spieren (een zwangerschap bij een paard duurt 11 maanden), maar fokker Wobbe Kramer was van begin af aan heel enthousiast over het veulen. “Wobbe vond het qua spieren en al een mooi en compact veulen met veel temperament in het bloed. En het veulen had bij de geboorte krullen aan de oren, wat volgens Wobbe duidt op een goed springpaard. Of dat waar is, weet ik niet. Maar ik houd graag aan die wijsheid vast”, lacht Willemijn.

No Worries
Achter de naam No Worries zit een bijzonder verhaal. “Mijn huidige paard FBI werd ernstig ziek. Hij kreeg droes. Een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die voor een infectie in de luchtwegen zorgt, waarbij abcessen in de lymfeknopen ontstaan. Dat ging gelijk op met de ziekte van mijn opa. Mijn opa en oma waren altijd heel betrokken bij mijn paarden en de paardensport. Met FBI ging het na maanden van ziekte gelukkig steeds beter, maar helaas overleed in die periode mijn opa. Op de begrafenis sprak mijn oma de mooie woorden richting mijn overleden opa: “Ik zal goed op mezelf letten, no worries.” Toen het veulen geboren werd en de naam volgens het stamboek moest beginnen met een ‘N’, was de naam No Worries snel bedacht.

Op de vraag wat de plannen met No Worries zijn, antwoord Willemijn: “Tot september zal hij sowieso nog bij moeder Ajendy blijven. Daarna zal hij naar de wei verplaatst worden om in rust op te kunnen groeien. Mijn droom is om daarna het hele proces, van zadelmak maken tot het paard op niveau brengen, zelf te volbrengen.”

Gezonde Hoeve
Niet alleen de paardensport an sich heeft het hart van Willemijn veroverd. Doordeweeks werkt zij vier dagen bij de Gezonde Hoeve ook al in Oud-Beijerland. De Gezonde Hoeve is gespecialiseerd in revalidatie en training voor paarden door middel van onder andere aquatraining en lasertherapie. Naast dat Willemijn het heel erg naar haar zin heeft bij de Gezonde Hoeve, ziet zij daarbij ook een andere toekomst voor zichzelf weggelegd. “Later wil ik heel graag een eigen huisje met een aantal stallen en daar zelf jonge paarden onderhouden en opleiden. Maar eerst nog maar een aantal jaar ervaring opdoen en wedstrijden rijden en dan kijken of ik mijn droom werkelijkheid kan maken.”

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.