De vakantieperiodes zijn voor inbrekers ideale gelegenheden om huizen binnen te sluipen. Maar als bewoners slim en oplettend zijn, kunnen ze zelf veel doen om dit te voorkomen. ‘Alert blijven en je huis beveiligd achterlaten. Daar draait het om’, zegt Jan Hoogstraten van de politie eenheid Rotterdam.

‘Of je nu kort of lang van huis bent, doe gewoon altijd je ramen dicht’, zo adviseert Hoogstraten. ‘Dat is één tip, maar er zijn er zoveel. Het voorkomen van inbraken is altijd een optelsom van gedrag van de bewoners en middelen die bijvoorbeeld politie of gemeente inzetten. De politie heeft vanaf eind 2012 bij wijze van proef in twee wijken (Bloemhof en Schiebroek) het middel Smartwater ingezet. Smartwater is een preventief beveiligingsmiddel. Het is een unieke vloeistof die op waardevolle spullen aangebracht kan worden.’ Wanneer er bij een inbraak spullen worden gestolen, dan kan de politie met een speciale lamp de aangebrachte code lezen en de eigenaar snel opsporen. Ook zijn er in de genoemde wijken Smartwaterstickers bij de voor- en achterdeuren geplakt. De combinatie van middelen heeft ervoor gezorgd dat de woninginbraken in Bloemhof en Schiebroek met een kwart zijn afgenomen.

De politie ziet ook graag dat mensen vaker 112 bellen. Hoogstraten: ‘Veel mensen vinden het nog eng om dat nummer te bellen. Maar het is enorm belangrijk. Het alarmnummer is er voor spoedeisende hulp. Dus wanneer iemands leven in gevaar is of wanneer mensen getuige zijn van een misdrijf. Maar dus ook als u in de nacht glasgerinkel hoort bij de buren, die net op vakantie zijn. Wist u dat de politie de meeste inbrekers aanhoudt na een 112-melding? Bel daarom direct 112 als u een verdachte situatie ziet of als u getuige bent van een misdrijf!’ Tips om inbraken te voorkomen vindt u op www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak

(ingezonden mededeling Politie Rotterdam)