EXPOSITIE VAN PORTRETFOTO’S IN EETCAFÉ “DE STEEK” VAN JAN MATTHEUS DE GRAUW, OPENING ZONDAG 3 APRIL 16.00 UUR.

De Kralingse kunstenaar Jan Mattheus de Grauw wordt deze maand 77 jaar en viert dit met een expositie van portretfoto’s die hij maakte op zijn reizen door Senegal en Gambia. Prachtige foto’s, stuk voor stuk unica, die “het gezicht” van West-Afrika laten zien. Sinds 2013 organiseert Jan in “Eetcafé “De Steek” in Kralingen exposities van andere kunstenaars. Deze keer, de 20ste, toont hij eigen werk, waarmee hij zijn verjaardag markeert.

Jan de Grauw is een duizendpoot: kunstenaar, schrijver, dichter, redenaar, zanger, fotograaf, organisator en ook nog eens een begenadigd docent. Hij heeft deze expositie de titel Alle mensen meegegeven omdat hij de mensen, de bewoners van West-Afrika, centraal stelt. Omdat hij hun schoonheid, hun vitaliteit en hun waardigheid wil laten zien. Doordat hij vanaf 1995 jaarlijks workshops in tekenen & schilderen aan Europeanen en Afrikanen in Senegal en Gambia heeft gegeven en daar veel heeft rondgereisd, heeft hij de West-Afrikaanse mens leren kennen als geen ander. Dat is in iedere foto zichtbaar. Maar behalve een duizendpoot is Jan ook een sociaal dier bij uitstek. Dat betaalt zich uit in deze tentoonstelling. De mensen die hij portretteert, jongere en oudere Afrikanen, jongens en meisjes, mannen en vrouwen tonen het volste vertrouwen in de fotograaf. Dat is bij iedere foto voelbaar.

Jan Mattheus de Grauw heeft een intensief kunstenaarsleven achter de rug. Geboren in Rotterdam in 1939, voltooide hij in 1961 zijn studie aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en studeerde vervolgens Kunsteducatie en Volksontwikkelingswerk.

Hij reisde naar verre landen waar hij gastdocentschappen aan diverse kunstinstituten en universiteiten vervulde. Ruim twintig jaar gaf hij workshops in Frankrijk en in Afrika. Ook gaf hij meer dan veertig jaar les aan amateurs en professionals van kunstinstituten in Nederland. Hij bekleedde organisatorische en inhoudelijke functies in kunst en educatie op plaatselijk en landelijk niveau. Hij bracht diverse publicaties uit en schreef voor vakbladen. In 1999 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten op het gebied van kunst en kunsteducatie. In 2011 ontving hij de Eremedaille van de ‘Polish Pastellists Association’, voor zijn verdiensten als internationale juryvoorzitter en promotor van de Poolse kunst in Nederland.

De expositie “ALLE MENSEN” wordt op zondag 3 april 2016 om 16.00 uur in “De Steek” (hoek Lusthofstraat/Waterloostraat) te Rotterdam-Kralingen, geopend door: Arjen Baas, Voorzitter van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk. De expostie duurt tot 9 juni 2016 en is dagelijks te bezichtigen, vanaf 16.00 uur.

kunst in de steek

www.jandegrauw.nl | info@jandegrauw.nl

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]