Het is een trend. Dat je alles dat ontbreekt aan jouw menselijk lichaam kunt kopen. Ik kan bijna niks opnoemen dat niet te koop is. Als je vroeger iemand voorbij zag lopen die er leuk uitzag dan dacht je: die ziet er goed uit. Dat is bijna niet meer zo. Nu denk je meteen: die ziet er leuk uit maar is dat wel van die persoon zelf? Je gaat zo twijfelen. Eigenlijk gaan wij vaker twijfelen dan dat wij gaan aannemen dat iemand echt leuk is zonder verbouwingen. Een aantal jaren geleden toen je net borsten kon laten zetten was er veel weerstand. Daar hoorde je op een gegeven moment niet meer zoveel over. Iemand met een doorsnee budget kon zich dat niet veroorloven. Daar is na vele jaren verandering in gekomen. Nu betalen zelfs enkele zorgverzekeraars jouw nepborsten maar dan moet je wel kunnen aangeven dat het nodig is. Het is in ieder geval toegankelijker geworden, voor de gewone burger. Ik weet niet of ik dat moet toejuichen. Want na vele jaren hoor je nu de andere kant van het verhaal. Dat je verschrikkelijk te lijden kan hebben als je die nepborsten hebt laten plaatsen. Ik denk persoonlijk, vanuit de gewoon simpel denkende mens bekeken hè, alles wat niet daar hoort te zijn heeft een risico. Het hoort daar niet. We proberen het natuurlijk zo goed mogelijk na te bootsen maar echt zal het never zijn. Wij worden pas wakker geschud als in de media wordt bekendgemaakt dat er enorme risico’s aan vastzitten. Meer dan wij vermoedden. Ik kan mij voorstellen dat mensen in de stress schieten, nu het uitkomt dat er zoveel gezondheidsrisico’s zijn. Instanties klagen de klinieken massaal aan. Allemaal leuk. Maar het is allemaal begonnen omdat wij niet tevreden zijn met wat moeder natuur ons gegeven heeft.

Zo ook haren. Voorheen waren het de Afro-Amerikaanse dames, met name van creoolse afkomst, die hun haren glad maakten. Het was een schot in de roos. Want dat haar was kroes, niet makkelijk te kammen, en het kostte veel tijd voor het in model zat. Wat was glad haar lekker met een potje dat wij kochten. Dat noemen wij straight. Het woord zegt het al. Daarmee kon jij je haren in een oogwenk van kroes omtoveren tot glad haar. Nu is kenbaar gemaakt dat die straight helemaal niet zo goed is voor je haren en hoofdhuid. Jouw eigen haar raakt er alleen maar beschadigd van. Sindsdien zie je een andere trend ontstaan, nl. dat men dat potje straight laat voor wat het is en teruggaat naar het haar dat je hebt meegekregen. Mensen worden zich ervan bewust dat wat ze bij de geboorte hebben meegekregen, ook mooi is. Dat je er niet aan hoeft te sleutelen.

Nepnagels. Het is zo elegant als een vrouw met lange nagels met een zo elegante beweging het haar uit haar gezicht haalt. Ik kan daar uren naar kijken. Je raadt het al. Ooit wilde ik die nagels ook hebben maar vond het te duur. Liever besteedde ik het geld aan het huishouden met mijn kinderen dan dat ik nepnagels liet zetten. Ik vertikte het uit eigen zak te betalen. Mijn kinderen weten dat het laten zetten van nagels een van mijn hartewensen was. Hoe leuk is het dan als ik bij mijn verjaardag word verrast door mijn kinderen met een bon om ze te laten zetten. Ik heb geen dag gewacht en liet ze nog dezelfde dag zetten. In een uur had ik de elegante nagels die ik reeds lang wilde. Mijn blijdschap was van korte duur. Want ik schrijf veel en kon er niet makkelijk mee typen. Het duurde een eeuwigheid voordat ik een stuk getypt had. Ik kreeg een tip hoe het beter kon maar dan nog zaten die nagels mij in de weg. Ik begon steeds meer ongemak te ondervinden. Mijn haren bleven haken aan de nagels. Toen ik tijdens het schoonmaken vergat dat ik heel voorzichtig moest zijn, ging een nepnagel naar achteren. Ik heb heel hard gegild en ik dacht: doet het hebben van deze nagels ook nog ‘s pijn als ik niet goed oplet. Nog dezelfde dag heb ik alle nagels laten verwijderen. Precies twee weken heeft dit avontuur geduurd. Voor mij nooit meer. Ik hoor nooit andere vrouwen over de negatieve kant. Hoe houden zij dat vol vraag ik mij af? Geef mij maar gewoon mijn eigen.

Lita Gunther

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]