• Vergadering Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk, donderdag 21 januari

Afgelopen donderdagavond vergaderde de Gebiedscommissie Kralingen Crooswijk in het Nivon-gebouw aan de Dirk Smitsstraat in Crooswijk, voor een goed gevulde ‘publieke tribune’. Het onderwerp nieuwbouw Melanchthon College kwam twee keer aan de orde. Eerst met inspreker Hans van Soest en later met de presentaties van de projectleider en de architect.

Inspreker Rob van den Bergh gaf aan dat het de hoogste tijd is dat er wat wordt gedaan aan de overkappingen aan de Crooswijkseweg. Die kunnen opeens naar beneden komen en dat is nogal gevaarlijk. Van den Bergh meldde dat de winkeliers inmiddels één lijn trekken en de winkeliersvereniging weer tot leven willen wekken. Nu de eigenaars van de winkelpanden nog. Die lijken tot dusver niet bereid in de buidel te tasten. Voorzitter Rens van Overdam: ‘we gaan er druk op zetten’.

Rol uitgespeeld
Inspreker Hans van Soest sprak namens de omwonenden van het Vredenoordplein die zeer ongelukkig zijn met de voorgenomen nieuwbouw van het Melanchthon College op dat plein in Kralingen West. Hij kondigde een demonstratie aan, op donderdag 28 januari, in/bij het stadhuis op de Coolsingel. Zie de tekst van de bewoners op pagina 3. Commissielid Paulette Verbist riep dat ze mee gaat doen aan die demonstratie en ze kreeg bijval van collega Oktay Ünlü die ook wil meegaan. Commissielid Oana de Visser-Baicu zette vraagtekens bij deze actie. Moest een commissielid zich niet neutraal opstellen? Voorzitter Van Overdam stelde vervolgens dat de gebiedscommissie inmiddels had geadviseerd en het de leden vervolgens vrijstaat om te doen wat zij willen. ‘Onze rol (als gebiedscommissie) is uitgespeeld’.

vredenoordplein2

Niet eensluidend
Later op de avond hielden projectleider, namens de gemeente, Remco Berghuis en architect Mark Koopman (KAW Architecten) hun powerpoint-presentaties van de Melanchthon nieuwbouw. Die zagen er mooi uit, maar wat ontbreekt is een visie op het héle plein. Als de bouw van de school doorgaat, zou daarin voorzien moeten worden, maar het geld daarvoor is nog niet gevonden. De vragen van met name commissielid Kevin van Eikeren deden collega Jurrit Jannink steigeren. Als Van Eikeren tegen de nieuwbouw op het plein is, waarom wilde hij dan praten over allerlei bijkomende zaken? En wat is zijn rol in de klankbordgroep? (die bereidt de nieuwbouw voor en bestaat ook uit bewoners) Van Eikeren legde uit dat hij, àls de bouw op het Vredenoordplein doorgaat, er het beste uit wil halen voor de omwonenden. ‘Maar in de kern ben ik tegen’. Hij kreeg steun van Paulette Verbist die wees op het afwijzende advies van de gebiedscommissie indertijd en daar maakt Jannink toch ook deel van uit? Jannink liet zich niet overtuigen en stelde achteraf dat het advies van de gebiedscommissie in dezen niet eensluidend was. ‘Ik ben altijd vóór deze locatie (Vredenoordplein) geweest’.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]