‘Ik vind het leuker om met kinderen te werken in hun vrije tijd’

Vanaf 2010 is Anki Ver A conciërge van openbare Kralingse basisschool, obs, De Esch, in De Esch. Aan het einde van dit schooljaar houdt ze ermee op, na bijna 11 jaar. In augustus wordt ze 66 plus 4 maanden. Dus, ze moet met pensioen. Ogenschijnlijk gaat ze daar niet onder gebukt. ‘Ik neem aan dat er ook deze keer weer iets op mijn pad komt’.

Als 17-jarige vertrok ze uit haar geboorteplaats Hoek van Holland en ging werken als verpleeghulp in het toenmalige Dijkzigt Ziekenhuis. Daarna vond ze haar weg in de grote stad Rotterdam

Kinderwerk
Ze runde ooit de peuterspeelzaal van Knooppunt Kralingen (sociaal-cultureel en jongerenwerk) in het Pompgebouw in De Esch, 6 jaar lang. Daarna deed ze  voor WeZijn, de opvolger van Knooppunt Kralingen, kinderwerk. Ze was betrokken bij het Huttenbouwdorp, toen nog in De Esch. Bij de Avond 4-Daagse in Kralingen dook ze jaarlijks op, samen met Clara van Vliet (thans werkzaam voor stichting Super-Actief in De Esch). ‘We moesten 250 medailles uitdelen’.

WeZijn (fusie tusen het Kralingse Knooppunt en het Crooswijkse Cascade) ging op de fles maar daarvoor had Anki al haar baan als conciërge in de Kralingse school. Ze zag de bui hangen. Door het kinderwerk kende ze al veel kinderen en hun ouders. Dat hielp bij de sollicitatie.

Peuter
Al in 1988 kwam Anki wonen in De Esch en ze woont nog steeds op hetzelfde adres, aan de Snelfilterweg. Ze heeft twee (inmiddels volwassen) kinderen, zoon Sven en dochter Nina en twee kleinkinderen, van Nina. Haar echtgenoot overleed 8 jaar geleden. Sven ging naar de peuterspeelzaal en daar kon ze toen aan het werk.

Vrijheid
Onderwijzeres worden wilde ze nooit. ‘Ik vind het leuker om met kinderen te werken in hun vrije tijd en ik houd ervan een bepaalde vrijheid te hebben’.

Anki Ver A voelde zich toch wel op haar plek in obs De Esch. ‘Kinderen, ouders, de school, dát is de driehoek. Een school is niks, zonder de ouders’. Op woensdag 7 juli ging de school naar de dierentuin. Anki ging natuurlijk mee. Bij zo’n gelegenheid heb je de ouders nodig: 1 ouder op 5 kinderen.

Corona
Obs De Esch is de coronaperiode tot dusver goed doorgekomen, volgens Anki.  De online lessen verliepen goed en de ‘noodopvang’ voor kinderen van ouders met cruciale beroepen functioneerde zoals het moest. Anki: ‘Maar één week thuisgebleven. Ik hoop dat de ouders in het komende schooljaar weer gewoon naar binnen mogen’.

Mondkapje
Eind augustus wil Anki op vakantie in Portugal. Ze heeft al geboekt maar als ze daar een mondkapje op moet, gaat ze niet. Thuis is genoeg te doen, zoals het digitaliseren van heel veel foto’s en films. Met haar collega’s van obs De Esch gaat ze binnenkort uit eten, als gezellig afscheid.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.