Het komt gelukkig niet zo vaak voor dat ik vergeten ben wat ik ook alweer wilde schrijven. Maar nu wel. Misschien komt mijn geheugenverlies door de shock opgelopen door een zojuist gelezen krantenartikeltje. Een gemeentelijke verordening in het Belgische plaatsje Blankenberge eist een bepaalde dresscode. Mensen mogen niet met een blote bast in het centrum komen. In hoeverre deze verordening ook van toepassing is voor stratemakers en grondwerkers weet ik niet.

Wel stond erbij dat kinderen onder de 12 niet onder deze verordening vallen. Welke doelgroep een plezier gedaan werd stond er niet bij. Jawel meneer, wettelijk mag u aantrekken wat u wilt, maar wij vinden het lelijk dus hebben wij het verboden. Wij voelen ons slecht als u er niet bijloopt zoals wijzelf. Heren, jasje-dasje graag, een hoed mag, een baseballpet niet. En voor gepensioneerden is een rode linnen broek zelfs verplicht. Dames, kniekousen, parelkettinkje en plooirokje. Dat hoort zo in Kralingen-Crooswijk. O ja, inmiddels weet ik alweer wat ik wilde schrijven. Vorige keer schreef ik dat er weer vele nieuwe studenten aankomen.

Die hebben onderdak nodig en dat kan volgens mij het beste bij u. Plaats genoeg als ik om me heen kijk. In Rotterdam is de regelgeving over het splitsen van woningen in appartementen afgerond, dus u kunt uw huis nu volledig legaal splitsen. Doe dat dan ook. Geef de nieuwkomers de ruimte. Uw ruimte. En let op uw woorden. Wat las ik onlangs? Dat we iets moeten doen aan die “studentenoverlast”! Alsof het bruine ratten zijn die zo effectief mogelijk verdelgd moeten worden! Hebben we dan niets geleerd? Natuurlijk, wij hebben een universiteit en – wie had daarop gerekend – dat trekt studenten aan. En studenten hebben fietsen. Net als wijzelf. Goed hè? En de regering wil dat we meer gaan fietsen, dus er komen er nog meer. En dat leidt dan weer tot “fietsenoverlast”. En daar moet wel wat aangedaan worden. Door ons, door de gemeente. Net als aan die rattenoverlast trouwens. Dus studenten kom. Wij maken ruimte.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.