‘Veroordeeld tot de hoorn’

Anne Gercama is initiatiefnemer en de organisator van ‘MUZIKC’, de stichting die sinds 2008 een imposante reeks concerten, voor het merendeel klassiek, mogelijk heeft gemaakt in Kralingen-Crooswijk (daar staat ‘KC’ voor). Zie: muzikc.nl/stichting-muzikc. Anne deed het natuurlijk niet alleen, een wisselende groep mensen stond hem terzijde waarbij steeds ook zijn echtgenote Nel.

MUZIKC onstond als gezamenlijk initiatief van de orgelcommissie van de Hoflaankerk in Kralingen. Anne zat daarin en ook Jacques la Croix, oudgediende van de plaatselijke politiek. Jacques la Croix verzon de naam.

Trompet
Na zijn pensionering in 2003 stortte Rotterdammer Anne Gercama zich in het vrijwilligerswerk, MUZIKC was slechts een van de vele activiteiten die hij ontplooide. Belangstelling voor de muziek was er van jongs af aan. Hij werd lid van de ‘Christelijke Muziek Vereniging Rotterdam-Centrum’. Hij wilde daar trompet leren spelen. ‘Alle jongens willen dat’, aldus Anne. Trompetten waren er genoeg dus: ‘ik werd veroordeeld tot de hoorn’. Dat bleek geen straf. Volgens Anne leer je in een orkest dat je moet presteren in het dagelijkse leven, ‘je partijtje meeblazen’. Oplettend zijn, niet te vroeg of te laat inzetten. Dat leer je ook.

Nel: “ik voel me verantwoordelijk”. Anne’s vrouw zorgt voor de bloemen maar eigenlijk springt zo overal bij waar dat nodig is. Heel onnadrukkelijk, zonder poespas,

Katja
De programmering van de MUZIKC concerten doet Anne samen met cellist en wijkgenoot Katja Dirven-Dydichenko. De concerten worden gehouden in ‘cultureel centrum’ Pro Rege aan de Oudedijk in Kralingen. Anne gaat bijvoorbeeld luisteren naar de presentatie van kandidaten van Classic Young Masters in De Doelen. Zo kwam hij op het spoor van trombonist Tim Ouwejan en violist Hawijch Elders. Die traden vervolgens op in Pro Rege. Daarvan dient te worden vermeld dat de akoestiek naar de mening van musici en toehoorders uitstekend is.

Katja Dirven chellist. Foto: Jan Hordijk

Corona
Vooral in het begin van de corona pandemie moest Anne steeds musici afbellen. Daar was de befaamde trompettist en ook wijkgenoot Eric Vloeimans bij. Die meldde toentertijd: ‘al m’n concerten zijn uitgesteld, afgeblazen!’ Corona: (ook) een ramp voor de musici en voor de concertzalen. MUZIKC ging mee met zijn tijd en organiseerde een aantal concerten digitaal. Nel: “Die werden goed betaald”. Gelukkig maar.

Daniel Kwartet. Foto: Bob Bruijn

Kerstconcert
Op zaterdagmiddag 11 december staat het traditionele Kerstconcert gepland. Zoals altijd in Pro Rege aan de Oudedijk, aanvang 15.00 uur. Jonge solisten van de Young Talent Academy van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut werken daaraan mee. Nel en Anne zeggen nu dat het doorgaat, zij het met een beperkte kaartverkoop en op ‘gepaste’ onderline afstand, 1,5 meter.

Programma
Het is een hard gelag. Net nu MUZIKC de programmering weer had opgepakt. Corona leek bedwongen. Zo werd het laatste concert van de serie van acht met alle 18 strijkkwartetten van Beethoven, alle uitgevoerd door het Daniel Kwartet (foto), gegeven op 9 oktober.  Bas-bariton Robert Holl bracht 5 november de Winterreise van Schubert, op magistrale wijze. Beide keren zat de zaal vol. En nu dus het kerstconcert  zaterdagmiddag 11 december. Om vijf uur ’s middags moet dat zijn afgelopen …

Anne en Nel kijken toch verwachtingsvol naar de toekomt. Kijk mee op: muzikc.nl/concerten Veel staat daar nog niet maar als het niet tegenzit, zullen gitarist Eric Vaarzon Morel en zangeres Simin Tander binnen afzienbare tijd hun opwachting maken in Pro Rege. Hou de site van MUZIKC in de gaten. In De Ster en op De Ster Online zullen ook aankondigingen en verslagen verschijnen.

Kerstconcert gaat niet door
Wat al werd gevreesd, de vorige week, is helaas waarheid geworden. MUZIKC-organisator Anne Gercama liet weten dat het kerstconcert dit jaar niet door kan gaan. Anne stuurde De Ster woensdagavond 1 december onderstaand bericht.

Het kerstconcert van 11 december gaat niet door. Ook niet met livestream. Met 45 kinderen die op verschillende scholen zitten is het risico te groot. Ook was één van de bestuursleden van Hellendaal positief en behoorlijk ziek.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.