Onlangs las ik het volgende in de krant: “Amsterdam wil geen nieuwe hotels meer, omdat het niets toevoegt voor de inwoners van Amsterdam”. Tja, hoe zit dat? Hotels voegen nooit iets toe voor inwoners. Hotels zijn niet voor inwoners, maar voor reizigers of mensen op de vlucht. Bij navraag bleek dat deze maatregel is ingegeven door het feit dat niet zozeer de hotels maar het grote aantal “hotelgasten” voor overlast zorgt.

Uiteraard kon ik niet nalaten om te zeggen dat ze dan ook de koffieshops zouden moeten sluiten omdat “koffieshopgebruikers” overlast veroorzaken. Te logisch. Dames en heren, het is weer tijd voor mijn kerstoverdenking, zodat u elkaar tijdens de feestdagen ongezellig en tobbend op 1,5 meter van elkaar kunt troosten. De sint sla ik over. Niet meer te redden. Schoorsteenveegpieten mogen het dak niet meer op vanwege schade aan zonnepanelen.

Gelijk maar met kerst beginnen en dan door naar ons volgende corona-jaar. Een duurzaam jaar in een duurzame wereld. Een wereld met minder mensen, want minder mensen leidt tot minder uitstoot van CO2. Dat willen we toch? Maar, hoe krijgen we dat voor elkaar? Hoe komt het dat diersoorten uitsterven of in aantal verminderen? Dat komt omdat hun leefgebied kleiner wordt gemaakt: grootscheepse ontbossing, huizen in plaats van leefgebieden, noem maar op. Om dus minder mensen te krijgen moeten we het leefgebied van mensen verkleinen. Hoe dat te doen?

Eenvoudig: meer fossiele brandstof verbranden. Dat leidt namelijk tot opwarming van de aarde en dat leidt weer tot verhoging van de zeespiegel. Door een hoge zeespiegel komt veel land onder water, ergo minder land om te wonen en afname van het aantal mensen. Minder mensen is minder opwarming en daarna zelfs afkoeling. Dan gaat het water dalen en komt er weer ruimte voor uitbreiding van de mensheid. Een mooie kerstgedachte nietwaar? Bemoedigend en eerder vertoond, lees maar na. Iets met een ark en een duif met takje in de snavel. Blijf gezond, vier de feestdagen en alvast een goed 2022 gewenst.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.