Een lieve buurvrouw attendeerde De Ster erop dat Kralingse Bé Spruit op zondag 6 november haar 100ste verjaardag zou gaan vieren. Op 3 november was De Ster welkom om een praatje te maken. Hij kreeg onmiddellijk te horen: “U spreekt te vlug.”

Samen met haar man Gerard Spruit bestierde Bé (Lambertha) chique  damesmodezaak Punselie, op de Lijnbaan. Vanaf 1960 tot 1980. Omdat Gerard Spruit etaleur was bij Punselie waren ze in de gelegenheid die damesmodezaak over te nemen. “De Lijnbaan was het neusje van de zalm’, aldus Bé. Ze konden de winkel goed verkopen. “We hebben de tijd meegehad.”

Spijkerbroeken
Een jaar of 30 geleden ging ze nog ’s kijken. In wat ooit de chique damesmodezaak Punselie was, stonden jongemannen spijkerbroeken te verkopen. Bé somt vlot een aantal bekende damesmodemerken op: Delmod, ARA, Hammer, Tricosa … “Er komen nog steeds verkoopsters langs, na 42 jaar!” Die moeten het naar hun zin hebben gehad. Het precieze aantal personeelsleden ontschoot haar doorlopend, maar als er iemand jarig was, dan wist Bé door het aantal gebakjes hoeveel het er waren.

Sigaretje
Bé leidde de winkel en Gerard ging eropuit, voor de inkoop. Maar als de etaleur op vakantie was, pakte hij zijn oude stiel weer op. En hoe dat ging, staat Bé nog helder voor de geest: “Dan stond hij buiten naar de etalage te kijken en stak een sigaretje op. Zó heeft hij nog nooit naar mij gekeken.”

Ze waren 54 jaar getrouwd en woonden 30 jaar in Kralingen. Gerard Spruit overleed 22 jaar geleden.

Aanmaakhout
Bé en Gerard woonden aanvankelijk in Utrecht. Daar was Gerard opgegroeid. Ze kregen een dochter en een zoon. Gerard was de hele dag van huis omdat hij etaleur was en Bé hakte het aanmaakhout. “Heerlijk”, zegt ze.

In 1952 verhuisden ze naar Rotterdam. Bé, meisjesnaam Dikmans, was opgegroeid in Rotterdam, in de bakkerij van haar ouders in de Gouvernestraat. Ze ging werken in baby- en kinderkledingwinkel Dijkshoorn, op de hoek van de Mauritsweg en de Binnenweg. Vanaf 1940 plakte ze bonnen voor textiel. Het was oorlog. Gerard Spruit was etaleur bij Dijkshoorn. Zo hebben ze elkaar leren kennen.

Jenever
Als iemand 100 wordt informeer je naar de gezondheid. “Daar heb ik niks over te klagen. Ik heb er niks voor gedaan en niks voor gelaten”, antwoordt Bé. Tot haar 90ste had ze haar rijbewijs en verraste ze haar buren met croissantjes en de krant. Alléén op zaterdagochtend. Elke dag van de week drinkt Bé een jonge jenever. Op zaterdag en zondag permitteert ze zich 2 glaasjes. De laatste tijd is ze twee keer gevallen. Niks gebroken, gelukkig. Bé: “ik voel me geen 100.”

Stobbe
Op zondag 6 november werd het feest gevierd, bij Bé thuis. Daar was haar dochter José bij. Haar zoon Hans overleed 2 jaar geleden, 73 jaar oud. Kleinzoon Jasper:  “Oma wat doe je met je verjaardag? Gaan we naar Stobbe? Dat is al weer wat jaartjes terug. Jasper was gaan studeren in Rotterdam. Oma moest dan wel betalen. Stobbe is een Kralings relikwie waar je gezellig kunt eten en drinken. Ook op haar andere kleinzoon Maarten is Bé zeer gesteld.

Voordat Bé en Gerard naar Kralingen kwamen woonden ze op de Goudsesingel. Van de politie kreeg ze een brandmelding, midden in de nacht. Punselie stond in lichterlaaie. Bé ging er met haar dochter José op af. Er was zoveel sneeuw gevallen, dat ze de auto moesten laten  staan. Dus holden ze over de Meent naar de Lijnbaan. Het was loos alarm. Het bleek om een andere modezaak te gaan.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.