Dat we in een boeiende tijd leven, zult u beamen. Dat we tegelijkertijd vrede op aarde zingen en wapens naar een land sturen om oorlog te voeren is ook bizar. Natuurlijk zijn we voor vrede, maar pas nadat er een oorlog gewonnen is. Wapens leveren aan de oorlog is OK, ingrijpen niet. Tevens hebben boeren oorlog met de regering vanwege CO2 en bouwers vanwege stikstof. Hier maken we ons druk over het bouwen van een brug, terwijl de mensen aan de Dnjepr juist bang zijn voor het verdwijnen van een brug.

In de oorlog in het oosten worden onze westerse waarden verdedigd, in het voetbaltoernooi in het oosten niet. Voetbal is geen oorlog. Gelukkig is dat alles ver van hier. Hier is het rustig, hier kunnen we gewoon praten. Over een stadsbrug over de Maas, al meer dan 20 jaar. Over een nieuw voetbalstadion voor Feyenoord. Over plannen (woorden) om Excelsior en omliggende gebieden aan te pakken. Aan te pakken? Na woorden komen in Rotterdam allang niet meer daden. Dan komen andere praatjesmakers, actie-praatgroepjes op zoek naar tegenstanders van die plannen. De nieuwe Rotterdammer is opgestaan. Niet meer “geen woorden maar daden”, maar “wat ons hindert moet weg.” Hinder van deelfietsen? Weg ermee. Hinder van studenten? Weg ermee. Rotterdam heeft een nieuwe brug nodig? Hinderlijk en dus weg ermee. Nieuwbouw voor allochtone woningzoekenden? Weg ermee, die zijn in andere delen van Rotterdam meer dan welkom.

Maar er zijn ook goede dingen gaande: de opwarming van de aarde bij voorbeeld. Hierdoor gaat ons gasverbruik omlaag, juist nu de gasprijs stijgt. Warm en goedkoop. We kunnen het jaar dus positief afsluiten en het nieuwe weer goed beginnen. Helemaal als we het WK gewonnen hebben en lekker warme wollen wanten hebben gestuurd naar Oekraïne. Vooruit, de feestdagen tegemoet. Wij zijn de norm. De rest van de wereld nu eenmaal niet. Tot volgend jaar. Moge het lang warm blijven !

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.