Op maar liefst vijf plekken in Kralingen-Crooswijk waren op dinsdag 5 mei ‘Bevrijdingsontbijten’. Zo ook in Zorgcentrum Rubroek. Van de deelnemers werd verwacht dat zij zouden meewerken aan een gezamenlijk kunstwerk – ter ere van de wederopbouw. Om dat in goede banen te leiden was de Kralingse kunstenaar Willem van Hest ingeschakeld. Hij had nogal wat voorwerk gedaan.

Vijf doeken met de contouren van één of meerdere Rotterdamse gebouwen en bruggen waren door hem op Bevrijdingsdag 2015 over de vijf locaties in Kralingen-Crooswijk verspreid, mét instructies en schildermaterialen. In Zorgcentrum Rubroek werd het centrale deel van het vijfluik met veel enthousiasme beschilderd en Willem hield daarbij een oogje in het zeil. Het uit vijf doeken bestaande ‘bevrijdingspanorama’ krijgt een plek in Verpleeghuis Pniël als blikvanger tijdens de Kunstroute Kralingen-Crooswijk, het tweede weekend van oktober. Daarna begint het ‘Bevrijdingspanorama’ aan een expositie-tournee in Kralingen-Crooswijk.

Bevrijdingspanorama

Bij het programma van het Bevrijdingsontbijt hoorde ook nog een vertelling, over de bevrijding van Rotterdam. In Zorgcentrum Rubroek kweet Miep Oosterling (1946) zich van die taak. Een spannend verhaal over een verzetsman die bij een familie op het Noordereiland naar binnen vlucht, een relatie krijgt met de dochter des huizes die aan het einde van de oorlog zwanger blijkt…, van Miep Oosterling! Over vrijheid gesproken.