• Laatste evenement oorlogsmanifestatie in Galerie Kralingen op 14 mei

De oorlogsmanifestatie (exposities en evenementen) in Galerie Kralingen rond de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de viering van 70 jaar vrijheid, werd op 3 mei geopend met het voorlezen van het gedicht ‘Het lied der achttien dooden’ door Kralingse kunstenaar Jan de Grauw.

De manifestatie duurt t/m Hemelvaartsdag 14 mei, maar de exposities gaan wegens grote belangstelling langer door, namelijk t/m 28 mei. Beeldend kunstenaar Jan Wagner exposeert pasteltekeningen, geïnspireerd door het gedicht ‘Het lied der achttien dooden’ dat Jan Campert in 1941 schreef over de executie door de bezetter van achttien gegijzelden op de Waalsdorpervlakte en fotograaf Einar Been toont portretten van markante Rotterdammers die de  aan den lijve ondervonden.

Bombardement
Ter gelegenheid van de herdenking van het bombardement van Rotterdam hield historicus Dik Vuik op zondag 10 mei de lezing Kralingen in oorlogstijd presenteerde hij vervolgens, voor een propvolle zaal in Galerie Kralingen, de door hem geproduceerde eenmalige uitgave ‘Oorlog dichtbij – Kralingen in de Tweede Wereldoorlog’. De uitgave bevat niet eerder gepubliceerde historische foto’s en een achttal bijzondere portretten van fotograaf Einar Been.

De acht Kralingers uit het boek, die de oorlog aan den lijve ondervonden

De acht Kralingers uit het boek, die de oorlog aan den lijve ondervonden (derde van rechts historicus Dik Vuik).

Bevrijding
Acht Kralingers vertellen in ‘OOrlog dichtbij…’ over hun oorlogsbelevenissen, op de foto van links naar rechts: Henk de Koning, Dick van der Maarel, Greet Wijs, Jan van der Bas, Gijs Roodhorst, Jenny van den Bos, Joop van den Bos en Thea van Dijk-Cornet. (historicus Dik Vuik staat tussen Jenny en Joop van den Bos in) Hun aangrijpende verhalen gaan over het bombardement, de vlucht, razzia’s, honger, verzet, liquidaties en de uiteindelijk bevrijding. De persoonlijke verhalen zijn aangevuld met artikelen over belangrijke gebeurtenissen in de wijk tijdens de oorlog en kort oorlog dichtbij na de Bevrijding.

Eenmalige uitgave
De acht Kralingers ontvingen afgelopen zondagmiddag elk een exemplaar van ‘Oorlog dichtbij – Kralingen in de Tweede Wereldoorlog’ – een prachtig vormgegeven eenmalige uitgave van 72 pagina’s (A-4 formaat, full colour). Te koop voor 7,50 bij Oosterboekhandel J.Amesz, Voorschoterlaan 145-A, Rotterdam (Kralingen), tel. 010-4123638 , www.amesz-boekhandel.nl.

Afsluiting
De oorlogsmanifestatie zal worden afgesloten op donderdag 14 mei, Hemelsvaartsdag, vanaf 16.00 uur, inloop 15.30 uur, met oorlogspoëzie voorgedragen door Jan de Grauw en een concert door het ensemble ‘De Bezetting Speelt’ dat werken van Samuel Barber, Rebecca Clarke en Antonin Dvorák zal spelen, weer in Galerie Kralingen. Toegang vrij. De exposities van Jan Wagner en Einar Been gaan nog twee weken door, t/m 28 mei.

Galerie Kralingen, Gashouderstraat 9, Rotterdam (Kralingen), tel. 010- 4135454, www.galeriekralingen.nl. Dagelijks geopend van 14.00 tot 18.00 uur (16 t/m 20 mei gesloten wegens vakantie!).