Dit is mijn (ruim) zevenhonderdste column en ik wil graag eens mijn dank uitspreken aan al de lezers van mijn column. Alleen, ik weet pas dat u lezer bent, wanneer u het mij vertelt of dat u mij mailt. Meestal merk ik dan of u het er mee eens bent, of een heel andere mening heeft of dat u nog aanvullende informatie heeft.

Vooral bij dat laatste weet ik zeker dat ook u het een interessant onderwerp vindt. En dat is leuk. Neem nu de reactie van Lex. Ook hij is blijkbaar geïnteresseerd in architectuur en architecten en met name de architect Santiago Calatrava. Lex weet te vertellen de twee gebouwen in Valencia op de foto’s van vorige week aanvankelijk 150 miljoen euro zouden kosten, maar dat dit opgelopen is naar 1,3 miljard en dat die gebouwen nog steeds met gebreken kampen. Calatrava heeft in 2003 in ons eigen Hoofddorp ook drie zgn. tuibruggen gebouwd, weer veel te duur en in 2007 moest er al 5 brug in Sevillamiljoen euro worden uitgetrokken voor extra onderhoud vanwege roestvorming. Het vraagstuk of de architect van onze Erasmusbrug, Ben van Berkel, het idee van ‘de Zwaan’ heeft gepikt van Calatrava is door Lex ook opgelost. Calatrava ontwierp al een soortgelijke brug in Sevilla, de Alamillobrug (foto), gebouwd in 1992 voor de Wereldexpo en onze Erasmusbrug is van 1996. Van Berkel heeft enige tijd gewerkt voor het architectenbureau van Calatrava. In de architectenwereld spreekt men niet van ‘gepikt van’, maar ‘geïnspireerd door’.

Jacques Beket