Indien je in bepaalde steden wilt parkeren, dan sta je ineens voor een gekleurd paaltje en daar moet je iets mee. Geld kan er nooit in, een chip soms, een creditcard nooit. Lekker! Hoe werkt het? Meestal staat er een instructie bij, die ik dan ontcijfer met de hulp van een achter mij staande ongeduldige autochtoon. Dat is dan wel weer aardig. Zo’n parkeerbetaalpaal vernietigt je parkeerplezier, maar zorgt wel voor contact met een inwoner. Die inwoner is ook nog eens verplicht je te helpen, want zolang ik mijn kaartje niet heb, komt hij niet aan mijn paal. Heel soms tart ik deze inwoner door uitgebreid papier en potlood te pakken en rustig naar mijn ver verwijderde auto te gaan en daar langzaam mijn kenteken op te schrijven. Meestal kom je er dan wel samen uit. Maar goed, parkeergeld of parkeertol is begrijpelijk en te betalen.

Wij in Rotterdam gaan verder. Hier kun je niet zomaar naar een paal rijden en betalen. Naast je kenteken, verzekeringspapieren en rijbewijs heb je hier nog een ‘niet-teoud- verklaring’ van je auto nodig. Want hoewel je auto door de wet en APK is gekomen, betekent dat niet dat je heel Rotterdam in mag. Nee, oude diesels en benzineauto’s komen het centrum niet meer in. Ondernemers die sappelen en geen nieuw bestelbusje kunnen betalen moeten een nieuwere auto kopen of hun waar met de tram transporteren. Onze stad is voor rijke mensen met schone auto’s, niet voor mensen die net het hoofd boven water kunnen houden. Nu kent u mij niet als iemand die voorstander is van het bevoorrechten van kansarmen, maar ik ben wel een tegenstander van tegenwerken van die groep. Ons beleid riekt naar discriminatie. Deze discriminatie is net zoals elke discriminatie te verdedigen, maar moeten we die kant echt op? Wat heeft iemand fout gedaan als hij zuinig op zijn auto is geweest en daar na 20 jaar nog in rijdt? Geen idee, maar zijn straf is groot: hij moet een andere auto kopen. Of heeft Rotterdam een bewust beleid om wijken te maken voor alleen kansarmen en oude auto’s? In dat geval heb ik niets geschreven.

Eduard Schuringa