Voor iemand die het leven in Nederland en het buitenland als een grote vakantie ziet, is de julimaand geweldig. Vele mensen doen nu wat ik eigenlijk mijn hele leven al doe. Wat ik niet weet over vakantie, moet nog geschreven worden. Hieronder, om precies te zijn. Is er de vorige keer uitgebreid stilgestaan bij de taalperikelen in het buitenland, dit keer over flora en fauna. Over giftige bessen en teken. Als stedelingen hebben wij altijd romantische gedachten bij het platteland. Mooie zonnige dagen, uitheemse gerechten, bossen en verkwikkende rivieren. Een vriend van mij, arts, vertelde mij dat hij na de vakantieperiode altijd veel extra werk heeft. Vanwege verbrande huid (zonnesteek), voedselvergiftiging (rauw vlees op de BBQ), ziekte van Lyme (tekenbeten) en soms zelfs de ziekte van Weil (rattenziekte opgedaan in heel vies water). Niet erg lekker als je bij het op vakantie gaan hoopte terug te keren met een leeg hoofd en voldoende energie om tot de kerst door te werken. Let op dus, u bent nu gewaarschuwd.

Dit is alleen nog maar wat wij kunnen oplopen als we in het buitenland zijn. Maar wat lopen de buitenlanders op als wij bij hen op bezoek zijn? Ongeveer hetzelfde waar wij mee te maken krijgen met buitenlanders die ons land komen bezoeken. Wat ik zelf altijd het vervelendste vind is het plotseling stilstaan. Lopend langs de Kubuswoningen gebeurt het toch regelmatig dat er iemand voor mijn neus plotseling stopt om een foto te maken van die woningen. Nu ben ik zelf ook blij met die woningen, vooral omdat ik daar niet hoef te wonen en ik gun hen de foto’s. Maar in volle vaart de stoep af om uitgekafferd te worden door een net op dat moment passerende fiets is niet erg toeristisch. Onlangs sprak ik op Veteranendag in Den Haag een Indonesiër die mij vertelde dat de Nederlandse bezetting van zijn land ook iets goeds heeft opgeleverd. De fiets met de fietsbel! Ook goed voor vakantie. De gezonde fiets, het vervoermiddel van de toekomst, met pedalen of elektrisch. Gezond heen. Gezond terug. Doen. Bellen mag. Met de fietsbel…

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.