Op 26 juli 1994 startte Anita Barning ’t Kniplokkaal. Op 26 juli van dit jaar bestaat de kapsalon (voor dames, heren en kinderen) dus 25 jaar. De eerste vijf jaar deed Anita het samen met Kralingse kapper Pieter Groeneweg die nog steeds te vinden is in zijn eigen zaak op de Oostzeedijk. Daarna werkte ze samen met Sylvia Thevissen. Dat duurde 11 jaar en inmiddels is Anita 9 jaar ‘alleen’. Maar als je ergens zo lang zit dan blijf je niet alleen. Goede buurvrouw (en allereerste klant!) Frieda Waling treedt af en toe op als gastvrouw en natuurlijk zorgen de vele, trouwe klanten ook voor vertier. Sylvia kreeg een Engelse vriend en ze vertrok met hem naar Engeland. Nog contact? “Een beetje op Facebook”.

Anita Barning werd geboren in Crooswijk, in de ‘Rue de Pantalon’. Echte Crooswijkers weten welke straat daarmee wordt bedoeld. Ze woont daar al lang niet meer. Sinds haar 17e levensjaar zit ze in het kappersvak en ze ging naar de kappersschool, vlakbij de Schiekade, ’t Bolwerk genaamd. Ze deed daar de 3-jarige opleiding, mét middenstandsdiploma en boekhouddiploma. Een gedegen voorbereiding op haar carrière. Zó ging dat vroeger.

’t Kniplokaal – niemand spreekt de ‘apostrof t’ uit maar die staat wel op de gevel – is mettertijd een echte ‘buurtkapper’ geworden. Als het nodig is, gaat Anita naar haar klanten toe. Dat doet ze meestal als het einde van de werkdag in zicht is. Volgens buurvrouw Frieda Waling is Anita een hele goede kinderkapper. Dan heb je geduld nodig, volgens haar. Maar Anita kan ook goed opschieten met volwassenen. Mannen, vrouwen? Fiftyfifty, jong en oud, uit alle lagen van de bevolking, ook uit de ‘lanen’ (een Kralings begrip).

Is er veel veranderd in die 25 jaar? Tegenwoordig veel knippen en verven. Veel minder permanentjes. Had ze eigenlijk wat anders willen doen in haar leven? Niet echt, zij het dat ze het fijn vindt om voor mensen te zorgen, zoals haar middelste dochter (ze heeft 3 volwassen kinderen). Die zit in de gehandicaptenzorg en begeleid wonen. Stoppen? Pas als haar man gepensioneerd wordt en dat duurt nog jaren. Anita gaat wél op vakantie en dan gaat ’t Kniplokaal tijdelijk dicht, van 21 augustus t/m 2 september.

Feest op vrijdag 26 juli? Buurvrouw Frieda: “Ik laat een taart maken”, Anita: mijn moeder (van Spaanse komaf) heeft beloofd empanadas (gevuld deegwaar) te maken”. Ongetwijfeld wordt het een zeer gezellige dag.

’t Kniplokaal, Oudedijk 223-b, 3061 AG  Rotterdam,  tel. 010-4527919. 


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.