Vergadering Gebiedscommissie Kralingen Crooswijk 5 maart

Door: Amel Bali

KRALINGEN-CROOSWIJK – De gebiedscommissievergadering van afgelopen donderdag 5 maart was voor commissielid Laura Smit de laatste.  Zij zal worden opgevolgd door Mehram Rahmati. De vergadering stond in het teken van de werkzaamheden aan de tramsporen tussen de Honingerdijk en de Oostzeedijk. De bewoners zijn niet tevreden met de communicatie door de RET en zien problemen, waarvoor nog geen oplossing is. Dit terwijl de werkzaamheden binnenkort van start zullen gaan.

Smit verhuist binnenkort naar Katendrecht en baalt ontzettend dat ze moet stoppen als gebiedscommissielid van Kralingen-Crooswijk.Zij zal worden opgevolgd door Mehran Rahmati. Hij komt oorspronkelijk uit Iran, maar woont al sinds 1992 in Rotterdam. Hij vindt het belangrijk om de gewone Rotterdammer meer bij de politiek betrekken, door het gesprek te organiseren op wijkniveau. Smit maakte bijna twee jaar deel uit van de gebiedscommissie. Toen ze aantrad was ze nieuw, maar ze had volgens voorzitter Rens van Overdam een positieve, constructieve en kritische blik op de zaken. Met haar groene hart zette ze zich in voor het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Ze stelde zich in de werkgroepen met bewoners actief op. “Dat is jouw afdruk geweest in deze gebiedscommissie”, zegt voorzitter Van Overdam. “Ik vind het heel erg leuk om voor de bewoners dingen voor elkaar te krijgen”, aldus Smit. Het hoogtepunt van haar lidmaatschap vindt zij haar medewerking aan de Crooswijkse Kinderjury. (dat stond op de voorpagina van De Ster van 25 juni 2019 en staat nog steeds op De Ster Online: desteronline.nl/?s=crooswijkse+kinder+jury

Planning werkzaamheden
Van 21 maart t/m 26 juni vernieuwt de RET de tramsporen op de Honingerdijk en een gedeelte van de Oostzeedijk tussen de Oostmaaslaan en de Willem Ruyslaan. Van 4 t/m 25 mei voert de gemeente Rotterdam tevens onderhoudswerkzaamheden uit aan de Willem Ruysbrug. Naast mogelijke geluidsoverlast zullen de buurtbewoners, tramreizigers en verkeer te maken krijgen met omleidingen. Van 21 maart tot en met 29 mei zijn de Honingerdijk en de Oostzeedijk tussen de Oostmaaslaan en de Elisabethstraat in beide richtingen afgesloten voor autoverkeer. Het verkeer wordt tussen de burgemeester Oudlaan en het Oostplein omgeleid via de Maasboulevard. Van 30 mei t/m 12 juni zijn de Honingerdijk, de Oostmaaslaan en de Oostzeedijk tussen de Oostmaaslaan en de RET remise afgesloten voor verkeer richting het Oostplein. Ook hier wordt het verkeer omgeleid via de Maasboulevard. Van 13 juni t/m 26 juni zijn de Honingerdijk en de Oostzeedijk tussen de Oostmaaslaan en de Willem Ruyslaan afgesloten voor verkeer richting het Oostplein en wordt het verkeer via de Maasboulevard omgeleid.  De Honingerdijk-beneden en de Oostmaaslaan blijven gedurende de totale periode van werkzaamheden bereikbaar vanaf de Honingerdijk. Ter hoogte van de werkzaamheden zullen er tijdelijk parkeerplaatsen vervallen.

Problemen zonder oplossing
De bewoners in het gebied waar de werkzaamheden zullen plaatsvinden zijn niet blij met de gang van zaken. Bewoonster Hetty Rommers vertelt dat de bewoners totaal verrast werden door een brief van de RET waarin de werkzaamheden bekend werden gemaakt. Ze hoopt dat de gebiedscommissie de bewoners kan ondersteunen. De bewoners zijn 2 maart naar de bewonersavond geweest waarbij werd medegedeeld dat de noordkant van de dijk volledig zal worden afgesloten met hekken, waardoor de bewoners ook niet meer naar beneden kunnen. De bewoners moeten omlopen en dit is lastig, want ook de vuilcontainers staan aan de noordkant. Er zijn wel ideeën om de vuilcontainers op de stoep van de Honingerdijk te plaatsen, maar volgens Rommers is dat geen goed idee, omdat de stoep te smal is. Door de werkzaamheden zullen er ook een aantal parkeerplaatsen tijdelijk verdwijnen. De bewoners hebben gevraagd of het parkeergebied waar met de vergunning kan worden geparkeerd verruimd kan worden. Hier is nog geen uitsluitsel over. De werkzaamheden zijn ook een probleem voor het openbaar vervoer. Gedurende de hele periode zal er geen tram over de dijk rijden.  De lijnen 21 en 24 worden omgeleid en lijn 7 wordt ingekort. De bewoners hebben gevraagd of er een pendelbusje kan rijden voor bewoners die moeilijk ter been zijn, maar dat blijkt niet mogelijk te zijn, omdat dit niet begroot is binnen het budget en er dus geen financiën voor zijn.  Felyx en de RET zullen in het gebied Woudestein-Oostplein deelscooters inzetten, maar het is voor de bewoners niet duidelijk hoe dit vorm gaat krijgen. De Seniorenraad Kralingen Crooswijk vindt het overigens geen oplossing, omdat deelscooters geen oplossing zijn voor ouderen die moeilijk ter been zijn. Over twee weken beginnen de werkzaamheden, maar volgens Rommers zijn er nog geen oplossingen voor de genoemde problemen. Commissielid Paulette Verbist schrikt enorm van het verhaal, omdat de gebiedscommissie niet eerder op de hoogte was en het verhaal van Rommers moest horen. Volgens haar horen zulke onderwerpen van tevoren duidelijk gecommuniceerd en besproken te worden met de bewoners.

Volgende vergadering
Volgende Gebiedscommissie-vergadering op donderdag 9 april, aanvang 20.00 uur. Locatie: Oostmolensteyn, Oostplein 250, Kralingen. De agenda met stukken is m.i.v. vrijdag 3 april hier te vinden: rotterdam.nl/wonen-leven/kralingen-crooswijk


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.