Het Rotterdamse stadsbestuur heeft besloten om geen structurele maatregelen te nemen tegen de blauwalg in de Kralingse Plas. In plaats van een duurzame oplossing kiest de gemeente voor symptoombestrijding met waterstofperoxide en ultrasoon geluid. Hiervoor wordt in de zomer de Kralingse Plas een paar dagen gesloten. Wat de effecten van de maatregelen zijn op het ecosysteem van de plas is onbekend.

VVD-fractievoorzitter Jock Geselschap is zeer teleurgesteld in de Gemeente Rotterdam. Dankzij de VVD-fractie in het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard had het Hoogheemraadschap een bedrag met zes nullen gereserveerd om mee te helpen aan een structurele oplossing. En dat terwijl uit gezamenlijke onderzoeken door experts blijkt dat de blauwalg voor meer dan 90% te wijten is aan het handelen van de Gemeente Rotterdam. Bovendien is de gemeente eigenaar van de Kralingse Plas.

Coolsingel
Het is opvallend dat het college van Leefbaar, CDA en D66 wel veel geld uitgeeft aan het centrum maar niet in de woonwijken. Zo wil het college circa 50 miljoen euro spenderen aan de Coolsingel.Blauwalg Kralingse plas Voor een fractie van dit bedrag kan de blauwalg in de Kralingse Plas duurzaam worden opgelost en kunnen de 3 miljoen bezoekers van Kralingse Bos en Plas ook volop genieten van het water. Hopelijk brengt de gemeenteraad het stadsbestuur tot inkeer en komen de politieke partijen hun verkiezingsbeloften na van een blauwalgvrije Kralingse Plas.

“Samenwerken tussen overheden is de enige oplossing, maar dan moet de gemeente niet weglopen voor zijn verantwoordelijkheden”, verzucht Jock Geselschap. Het steekt
hem dat zo belastinggeld wordt verspild. Zonder een structurele oplossing zijn immers de eerdere investeringen van provincie, gemeente en waterschap voor een betere Kralingse Plas weggegooid geld. En daar bovenop kost de symptoombestrijding voor onbepaalde tijd elk jaar opnieuw 200.000 euro.

(ingezonden tekst VVDfractie Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)