Presentatie van Het korps de Baas
De geschiedenis van het Rotterdamse politiekorps

Op zaterdag 3 november, 16.00 uur in Boekhandel Snoek

Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan hoofdcommissaris Frank Paauw, korpschef van Rotterdam e.o.

Bekende oud-politiecommissarissen , waaronder Jan Blaauw (90 jr) en Aad Meijboom, zullen aanwezig zijn!

Vijf jaar geleden, in 2013, werd het politiekorps Rotterdam Rijnmond opgeheven. Alle lokale politiekorpsen in het land gingen op in de nieuw geformeerde landelijke politie. Daarmee ging een enorm stuk geschiedenis verloren, gevormd in bijna tweehonderd jaar Rotterdamse politie. Historicus/tekstschrijver Jan Jacob Mekes ging dat aan het hart en hij besloot de archieven in te duiken om een groot deel van die Rotterdamse politiegeschiedenis op te tekenen.

Auteur Jan Jacob Mekes koos voor een aparte aanpak. Als leidraad voor zijn boek nam hij de lieden die in al die jaren ooit als korpschef hadden gefungeerd. Elk van deze voormalige korpschefs, in chronologische volgorde door het boek verspreid, heeft een (kort) eigen hoofdstuk met een beschrijving van diens loopbaan en zijn verdiensten voor Rotterdam.

Rond deze cv’tjes vertelt de auteur over de geschiedenis en de ontwikkelingen van het korps. Die verhalen geven een prachtig beeld van het politiewerk in een grote stad als Rotterdam, waarin de commissarissen en dienders met een enorme variëteit aan onderwerpen te maken kregen, zoals huisvestingsproblematiek die tot misdaad leidt, nieuwe opsporingsmethoden, prostitutie, alcoholisme, verkeersontwikkelingen en smokkelaars; er komt bijna geen einde aan.

Mooi in het boek is ook hoe de auteur aantoont dat de geschiedenis zich vaak herhaalt. Sommige items komen met enige regelmaat terug en vragen dan opnieuw aandacht.

Jan Jacob Mekes beschrijft het allemaal in een heerlijk vlotte stijl, waardoor de Rotterdamse politiegeschiedenis aangenaam en interessant leesvoer wordt. Voor de samenstelling van dit boek kon de auteur, die ook is verbonden aan het Politiemuseum (de Historische Collectie Politie Rotterdam Rijnmond) aan de Boezemsingel, vrijuit gebruik maken van de archieven, waaruit hij talloze wederwaardigheden opdiepte, almede het nodige fotomateriaal. Wie ook maar enigszins is geïnteresseerd in de Rotterdamse politiegeschiedenis mag dit boek zeker niet missen, maar ook voor mensen met belangstelling voor de geschiedenis van Rotterdam is het een zeer interessant boek.

Boekhandel Snoek
Meent 126
3011 JS Rotterdam
010 4139666

facebook.com/boekhandel.snoek

info@boekhandelsnoek.nl

www.boekhandelsnoek.nl

(Ingezonden mededeling Boekhandel Snoek)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.