Berini
Ondertitel: ‘Ich möchte am liebsten wegsein und bleibe am liebsten hier’ naar een refreinregel uit het lied ‘Als wir ans Ufer kamen’ van Wolf Biermann.
Dick Gebuys (Rotterdam 1954) zal het eerste boek overhandigen aan Max van Weezel. Max van Weezel is bekend als presentator van de radioprogramma’s ‘Met het oog op morgen’ (iedere zaterdagavond) en ‘Argos’.
Hij is ook nog altijd medewerker van Vrij Nederland, het voormalige weekblad (thans maandblad) waarvoor hij jarenlang ‘Binnenhof-watcher’ was. Van Weezel schreef diverse boeken waarvan de bekendste zijn ‘Het land van haat en nijd’ en ‘Op tv, of roemloos ten onder’ (beide samen met Margalith Kleijwegt) en ‘Frits Bolkestein, portret van een liberale vrijbuiter’ (samen met Leonard Ornstein). Max van Weezel zal uiteraard een eerste reactie op het boek geven.
Hamit Karakus zal aandacht besteden aan de ‘Rotterdamse verhalen’ in het boek. Karakus was van 2002 tot 2006 bestuurslid van de Rotterdamse afdeling van de PvdA, van 2006 tot 2014 was hij wethouder van de stad, voornamelijk verantwoordelijk voor de Stadsontwikkeling. Hij was ook loco-burgemeester. In 2014 was Karakus lijsttrekker van de PvdA bij de Gemeenteraadsverkiezingen. Thans is hij Directeur van Platform31, een kennisorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling.
Jos Valster, all-round Rotterdams musicus fleurt de bijeenkomst op met wat muziek.
Dick Gebuys zal ook uit het boek voorlezen.
Boekhandel Snoek
Meent 126
3011 JS Rotterdam
010 – 413 96 66
www.facebook.com/boekhandel.snoek
info@boekhandelsnoek.nl
www.boekhandelsnoek.nl
Dick Gebuys: Berini
In deze verzameling van oorspronkelijke verhalen, trekt Dick Gebuys vanuit culturele thema’s en vriendschappen de lijnen na die zijn leven tot nu toe bepaald hebben – naar Rotterdam (waar hij geboren werd en opgroeide), naar Vlaanderen (waar hij het leven pas echt leerde kennen), naar Limburg (waar hij nu al weer bijna 40 jaar woont), naar Duitsland (waar hij de sporen volgde die de oorlog in zijn geboortestad en in zijn eigen jeugd naliet), naar Frankrijk (omdat iedereen immers in de jaren ’60 en ’70 zuidwaarts trok) en naar Viet Nam, dat deze eeuw zijn hart veroverde.
We belanden in Rotterdam van de 20ste eeuw, de tijd van de Berini. We horen de echo van Vlaanderen in de jaren ’60 en ’70, we komen in Limburg vanaf 1979 en in Duitsland en Viet Nam in de 21ste eeuw. En tussendoor lopen we over literaire paden en belanden we in oude monumentale panden en bruine kroegen. Of ontmoeten we menselijke monumenten.
Dick vertelt over Feijenoord en Sparta, over de Hefbrug, het Bombardement van 14 mei 1940, over de ontgroening van de Mijnstreek met schlagerzanger Bruno Majcherek. Hij schrijft over de mijnwerkersliedjes van Carboon, over de luisterliedjes uit Vlaanderen, over het Franse chanson. Over de liederen van Wolf Biermann. Maar ook over de schrijvers Jan Siebelink, Jef Geeraerts, Amélie Nothomb en Philippe Claudel. Over de kunst van Käthe Kollwitz. Hij loopt zelfs ver terug de geschiedenis van de oude Mijnstreek in, met de Schaesbergse schrijver Frans Erens. Maar hij luistert ook naar het verhaal van Sinto Roger Moreno.
Op tijd en stond probeert Dick uiteenlopende literaire verschijnselen met een overkoepelende analyse aan elkaar te vlechten. Over waarheid en fictie, over verboden vruchten. Waarbij hij telkens het persoonlijke tot een algemene ervaring probeert om te buigen. En toont dat niet menselijks ons vreemd behoeft te zijn.
Overal en nergens thuis: “ich möchte am liesten wegsein, und bleibe am liebsten hier…” zoals een lied van Wolf Biermann dat zo prachtig uitdrukt.
CV voor Boek
Dick Gebuys (1954) werd geboren in Rotterdam. Hij groeide op in Feijenoord en Charlois. Hij haalde zijn middelbare schooldiploma op de SG. Hugo de Groot. Studeerde daarna Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, afstudeerrichting Middeleeuwse taal- en letterkunde (bij Herman Pleij). Studeerde daarna Middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Gent (bij Walter Prevenier en Ludo Milis). Werd in 1979 leraar op het Sintermeertencollege in Heerlen. Speelde met leerlingen veelvuldig toneel. Organiseert sinds 1979 ook literaire en culturele activiteiten: in Heerlen, Rotterdam, Dordrecht, Gent, Hasselt, Maastricht, HCMC en Hanoi. Deed 30 maal een boekenweekprogramma voor het Theater Landgraaf. Werkt al 20 jaar in de Pauluskerk in Rotterdam aan literaire projecten met de bezoekers. Debuteerde als dichter in 1984 met ‘De vrede van Galilea’, de eerste van 5 dichtbundels. Nam deel aan verschillende internationale onderwijsconferenties, vanuit zijn discipline van cultuur- en literatuuronderwijs. Vertaalde in 2015 Vietnamese verhalen van de schrijfster Di Li uit het Engels in het Nederlands. Gedichten van hem werden in het Vietnamees vertaald en gepubliceerd in het Vietnamese literatuurmagazine Van Nhieu.
recent commentaar