Afgelopen zondagmiddag 15 augustus werd in de Botanische Tuin Kralingen na lange tijd weer een rondleiding gegeven door Frans Advokaat. Het thema: ‘bomen’. De corona situatie liet het toe, gelukkig. Een 25-tal bomen passeerde de revue.  Tot verbazing van Frans Advokaat waren er veel mensen komen opdagen. Daarbij ook Monique Verhoeff. Zij is sinds kort de ‘citrusexpert’ in de Botanische Tuin Kralingen. Zie: www.allimone.nl. Monique: “Waar ik echt trots op ben, is dat er vruchtvorming is”. Zij vertelt dat zij de bladeren van de ‘citrus limon’ (foto) stuk voor stuk heeft ontdaan van ‘bruine schildluis’ en ook alle takken en takjes heeft bewerkt met een tandenborstel. De sinaasappelboom in de kas, de mandarijn en de wilde citroen worden ook door haar vertroeteld.

Spreeuwen kunnen dronken worden van het nuttigen van vlierbessen en de ginkgo  is een boom die er al was toen er nog dinosaurussen rondliepen. Het blad houdt het midden tussen een loofboomblad en conifeernaalden (foto).

Stress
Door overvloedige regenval kregen een hoop bomen in de Botanische Tuin last van stress en er gingen zelfs een aantal dood. Reden voor Judit Bax om mee te lopen met het gezelschap van Frans Advokaat. Judit is bestuurslid van Stichting Vrienden van de Botanische Tuin Kralingen (botanischetuinkralingen.nl).

Op een plattegrond gaf zij aan welke bomen ze waar aantrof. Met peilbuizen zal de grondwaterstand worden bijgehouden. De gemeente Rotterdam / Natuurstad  (www.natuurstad.nl) is voornemens de noodzakelijke maatregelen te nemen om wateroverlast en langdurige droogte tegen te gaan.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Kralingse Bos    
Op zondag 10 oktober is er weer een rondleiding. Niet in de Botanische Tuin Kralingen maar in het Kralinse Bos. Dan zal Frans Advokaat het hebben over de vele soorten paddenstoelen die daar dan te zien zullen zijn. Nader bericht hierover t.z.t. in De Ster en/of op De Ster Online. Voor de kosten hoeft u het niet te laten: 2,- per persoon.

Secretariaat Stichting Vrienden Botanische Tuin Kralingen, Selma Roenhorst, secretaris. Postadres: Jericholaan 89, 3061 HC Rotterdam. Gironummer donaties: NL35 INGB 0003 0856 39. Telefoon Tuin: 010-4523739.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.