‘Nauwelijks een editie gemist’

“Als kind al hielp ik mijn moeder met het uitdelen van startlijsten hier op het CHIO in Kralingen. Vanaf die tijd heb ik nauwelijks een editie gemist”, vertelt Margien Willemsen. En nu, zo’n 20 jaar later, is hij druk met de voorbereidingen van het CHIO 2014, van 18 tot en met 22 juni. Stallingbaas is Margien inmiddels en samen met zo’n 25 andere vrijwilligers zorgt hij voor het onderkomen van de paarden in ruime zin, vanaf het moment dat deze arriveren tot de vertrekdag van de paarden. Hun werk concentreert zich voor, tijdens en na de wedstrijddagen op het comfort van de deelnemende paarden.

door Coby Jansen

De meeste werkzaamheden van Margien en zijn ploeg liggen op het terrein tegenover de molens aan de Plaszoom. Allereerst komen hier 10 grote tenten te staan, met zo’n 320 boxen voor 280 paarden. Een aantal paarden zijn dusdanig van formaat dat ze een dubbele box nodig hebben. Hier hebben de paarden hun vaste plek, buitenlandse ploegen bij elkaar, springpaarden bij elkaar etc. Die gewoonten en zekerheden zijn goed voor de gemoedsrust van de paarden. De stallingsmedewerkers houden de tenten en boxen van de paarden netjes en schoon, niet onbelangrijk want het zijn er nogal wat! Margien heeft becijferd dat er voor die ‘kudde’ voor zeven dagen 10.000 kilo stro en 32.000 kilo zaagsel nodig is, om de paarden een comfortabele box te bieden. Ook regelt Margien 5.000 kilo hooi voor de paarden. Dat maakt deel uit van het uitgebalanceerde dieet van deze topsport paarden, vertelt Margien. “Iedere ochtend wordt alles ververst, een flinke klus. Eigenlijk zijn wij hier dag en nacht aanwezig en bezig, overdag in een ploeg van zes en ‘s nachts met twee”. Zelf werkt Margien van 07.00 tot 24.00 uur, vrijwel iedere dag. “In zo’n periode slapen we weinig, eten komt er ook nauwelijks van maar we gaan dit jaar ook beter voor onszelf zorgen dus komt er voedzaam en gezond eten”.

Harde kern
Zelf een wedstrijd zien, komt er nauwelijks van. De ploeg heeft een harde kern van vrijwilligers die hier al zo 10 jaar samenwerken. “Wij zijn het rustpunt voor de paarden, de ruiter en de verzorger van het paard. Bedenk wel dat dit kostbare paarden zijn, daar doet iedereen zijn best voor”.

Stallingbaas Margien Willemsen met de ruin Desperado

Stallingbaas Margien Willemsen met de ruin Desperado

Deze werkzaamheden vinden allemaal plaats op het terrein dat afgelopen najaar flink vernieuwd is. Er ligt gloednieuwe drainage, goed voor snelle afvoer van regenwater. Op vier centimeter diepte is een kunststof honingraat aangebracht waar gras doorheen groeit. Dat alles maakt de ondergrond steviger en reken maar dat de paarden dit waarderen als ze de vrachtwagen uitkomen met zo’n 3 tot 15 stauren achter de rug. Op het terrein liggen spuitplaatsen om de paarden te wassen, te boenen en te borstelen (en te aaien). Dat wordt gedaan door de verzorgers van de paarden.

Tot slot wil Margien Willemsen kwijt dat hij er trots op is dat zo’n groot terrein als de stallingplaats in een mum van tijd op sterrenniveau wordt gebracht.